Κρίσιμες αποφάσεις στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 10:11
UPD:12:14

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», παρατήρησε.

Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών θα βρεθούν στην ατζέντα των Eurogroup και Ecofin που συνέρχονται, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο επίσης, η ισχυροποίηση του ευρώ και τα νέα μέτρα για την προστασία από τους κερδοσκόπους.

Στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Υπό το βάρος των ανησυχιών που πυροδότησαν οι δηλώσεις για την Ουγγαρία, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,19 δολ., στα 1,1888 δολ. (στις 3:30 ώρα Ελλάδος), το χαμηλότερο επίπεδό από το 2008.

Ερωτηθείς από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι «αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, σημείωσε πως «η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία, αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών». Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υποστήριξε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ», παρατήρησε.

Το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση, είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι, εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ, που έχει επίσης ταχθεί υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζαν Κλοντι Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και κάλεσε την Κίνα να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική.

Καθησυχάζουν τις αγορές για Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, «διαχωριστική γραμμή» στις φήμες που θέλουν την Ουγγαρία να κηρύσσει στάση πληρωμής χρέους έσπευσαν να βάλουν ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η ίδια η ουγγρική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη.

Από τη σύνοδο του G20 στη Ν. Κορέα, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε άκρως υπερβολικές τις φήμες ότι η Ουγγαρία βρίσκεται κοντά στην πτώχευση, τονίζοντας ότι η οικονομία της οδεύει προς την ανάκαμψη και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της τα τελευταία έτη.

Τις ανησυχίες προσπάθησε να απομακρύνει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν έχει θορυβηθεί ούτε από το σημερινό επίπεδο του ευρώ, το οποίο την Παρασκευή βούλιαξε κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου, αν και παραδέχθηκε ότι έχει ξαφνιαστεί από την ταχύτητα της καθοδικής πορείας του.

Την ίδια στιγμή, η ουγγρική κυβέρνηση έσπευσε και αυτή να καθησυχάσει τους επενδυτές και να αποστασιοποιηθεί από τα αρχικά σχόλια αξιωματούχων που ήθελαν τη χώρα να βρίσκεται κοντά στην πτώχευση, δεσμευόμενη να ανταποκριθεί στο φετινό στόχο της για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα, μην αποκλείοντας ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 3,8% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε με διεθνείς πιστωτές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου, η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή ενός ατομικού φόρου εισοδήματος μεταξύ των διαφόρων επιλογών που συζήτησε στο πλαίσιο της συνάντησης για το οικονομικό της πρόγραμμα.

Αναλυτές χαιρέτισαν την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο στόχο της, μολονότι θεωρούνται απαραίτητες κάποιες λεπτομέρειες και είναι πολύ πιθανόν κάποιες φορολογικές περικοπές να αντικατασταθούν από μείωση δαπανών. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, σε ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία έχει παρουσιάσει καλές επιδόσεις στη διαχείριση δημοσιονομικών κρίσεων.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ECOFIN:

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

1. Εντολή εξωτερικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

2. Φορολογία: Πρόταση για Κανονισμό του Συμβουλίου σχετικά με την διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1. Φορολογία: Κώδικας δεοντολογίας για τη φορολογία επιχειρήσεων

2. Στατιστικά: Κανονισμός του Συμβουλίου που τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΚ) Νο 479/2009 σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος

3. Συντάξεις: Η ενδιάμεση Κοινή Έκθεση για τις συντάξεις που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε., αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της τεκμηρίωσης για τις συντάξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό το φως των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο δημοσιονομικό βάρος της πληθυσμιακής γήρανσης. Στην Έκθεση, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση για την τριμερή στρατηγική αντιμετώπισης των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού: μείωση του χρέους με γρηγορότερο ρυθμό, αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, αναμόρφωση των συστημάτων συνταξιοδότησης, υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, προτεραιότητα της Ε.Ε. παραμένει η πολιτική της να εξασφαλίσει συντάξεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι, θα είναι επαρκείς και βιώσιμες.

4. Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το Συμβούλιο Ecofin στις 8 Ιουνίου, κατόπιν σύστασης της Ε.Ε. θα υιοθετήσει γνώμη επί του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας που υπέβαλε η Κύπρος στις 13 Απριλίου 2010, για την περίοδο 2009-2013. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Κύπρου αντικατοπτρίζει το σημαντικό αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης στα δημόσια οικονομικά της, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ για το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος ακολουθεί ανοδική πορεία και προβλέπεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60% το 2010. Το υπερβολικό έλλειμμα της Κύπρου προβλέπεται να διορθωθεί ως το 2013. Επίσης, στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα συζητηθούν τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

5. Προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου

α. Γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής

Το Συμβούλιο Ecofin θα κληθεί να υιοθετήσει Έκθεση που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με συστάσεις για τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines- BEPGs). Η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε. προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξετάσουν και να εναρμονίσουν τις οικονομικές τους πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Οι ΓΚΓΟΠ αποτελούν μέρος των Ολοκληρωμένων Κατευθυντήριων Γραμμών της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και είναι περιορισμένες σε αριθμό, συνολικά 6:.

· Εξασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών

· Επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροπιών

· Μείωση των ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ

· Βελτιστοποίηση της στήριξης δράσεων για Ε&Α και καινοτομία, ενδυνάμωση της γνώσης και απελευθέρωση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας

· Βελτίωση της αποδοτικότητας των πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

· Βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού περιβάλλοντος καθώς και εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης με στόχο την πλήρη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς

β. Ε.Ε. 2020

Το Συμβούλιο Ecofin θα κληθεί να υιοθετήσει το σχέδιο συμπερασμάτων για την Στρατηγική Ε.Ε. 2020. Η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Όσον αφορά στους στόχους της στρατηγικής Ε.Ε. 2020, υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέπεια μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων και για ενίσχυση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σχετικά με τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές, οι προτεινόμενες Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines- BEPGs), παρέχουν το σωστό πλαίσιο αναφοράς για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών και της Ε.Ε.. Τέλος, ενθαρρύνεται η ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών εντός της Ε.Ε.. Όσον αφορά στην εποπτεία, πρέπει να είναι ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, να τροφοδοτήσει τη χάραξη πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλίσει τη συνολικότερη συνοχή σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης.

γ. Πρόοδος στην ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Μαρτίου 2010, το προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Economic and Financial Committee - EFC), σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που ελήφθησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, στο προσεχές Συμβούλιο θα παρουσιαστεί ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής στην οποία αποτυπώνεται το χρονοδιάγραμμα εργασιών της για την υλοποίηση των βασικών μέτρων προτεραιότητας ως το τέλος του 2010. Η έκθεση της EFC εστιάζει στα παρακάτω θέματα:

· Έξοδος από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

· Χρηματοπιστωτική εποπτεία.

· Διαχείριση κρίσεων.

· Δομές χρηματοπιστωτικών αγορών.

δ. Στρατηγικές εξόδου στο δημοσιονομικό τομέα

Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει έκθεση την οποία θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου αναφορικά με τις στρατηγικές εξόδου στο δημοσιονομικό τομέα. Ήδη από το άτυπο Ecofin του Γκέτεμποργκ το 2009 αναγνωρίστηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας συντονισμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης στις πολιτικές εξόδου των κρατών μελών της ΕΕ από τα μέτρα που είχαν λάβει για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα, τη διασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημοσιονομικής διάστασης των στρατηγικών εξόδου θα γίνει εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο το 2011. Σε συνέχεια της συμφωνίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (European Financial Stabilisation Mechanism), τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν δημοσιονομική βιωσιμότητα και ισχυρότερη ανάπτυξη και συμφώνησαν να επιταχύνουν το σχεδιασμό για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

ε. Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής G20

Η Ισπανική Προεδρία θα ενημερώσει το προσεχές Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της Υπουργικής Συνόδου G20 που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα (Busan), στις 4-5 Ιουνίου 2010.

6. Εκθέσεις Σύγκλισης 2010 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε. και διεύρυνση της ζώνης του ευρώ

Οι εκθέσεις Σύγκλισης του 2010, σχετικά με την πρόοδο των κρατών - μελών ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους για την ένταξή τους στην ΟΝΕ, καλύπτουν την Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία. Από τις προαναφερθείσες χώρες, σύμφωνα με την ως άνω έκθεση, μόνο η Εσθονία πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στην ευρωζώνη, από τον Ιανουάριο του 2011. Τα κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ είναι τα εξής:

· Επίτευξη υψηλού βαθμού σταθερότητας των τιμών

· Σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών που καταδεικνύεται από την επίτευξη δημοσιονομικής κατάστασης χωρίς υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα

· Σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και σύγκλιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων

· Συμβατότητα της εθνικής νομοθεσίας -αναφορικά με τις νομισματικές υποθέσεις- με την κοινοτική νομοθεσία.

Το Συμβούλιο Ecofin θα λάβει την τελική απόφαση, για την ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ, τον Ιούλιο.

Β. Γεύμα εργασίας: Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 7 Ιουνίου και συζήτηση για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα