Βρετανία: 70 δισ. στερλίνες σε τόκους αν δεν ληφθεί επειγόντως δράση

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 14:08
UPD:14:26

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 70 δισ. στερλίνες σε τόκους για το δανεισμό της μέχρι το 2015 αν δεν αναλάβει επειγόντως δράση για να τον μειώσει, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως είπε, «το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα χειρότερο απ’ό,τι νομίζαμε», καθώς οι πληρωμές για τους τόκους θα είναι μεγαλύτερο από τις συνολικές δαπάνες για την παιδεία, τις μεταφορές και την κλιματική αλλαγή και σχεδόν διπλάσιες από τα ετήσια έσοδα από τους φόρους στα εταιρικά κέρδη.

«Αυτή είναι η σοβαρότητα του προβλήματος. Αυτό δείχνει πόσο πέρα από τα μέσα μας ζούσαμε», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Κάμερον αναφέρθηκε ακόμα στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

«Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση γι ατο τι συμβαίνει στις χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή των οποίων οι κυβερνήσεις προσποιούνατι ότι οιο δύσκολες αποφάσεις μπορούν με κάποιον τρόπο να αποφευχθούν», είπε.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισ. στερλίνες για φέτος και θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα στον έκτακτο προϋπολογισμό της 22ης Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι η κρίση της ευρωζώνης καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους της Βρετανίας.

«Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να επενδύουν τα χρήματά τους στη Βρετανία. Αν πληγεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας, θα υπάρχει ο κίνδυνος για άνοδο των επιτοκίων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα