Τουρκία: Υπογραφή συμφωνίας με Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 18:50
UPD:19:09

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ (δεξιά) απέφυγε να αποκαλύψει τη νέα τιμή, δήλωσε ωστόσο ότι βρίσκεται στο επίπεδο της διεθνούς τιμής.

Κοινή διακήρυξη για την πώληση και μεταφορά στην Τουρκία φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και προσύμφωνο για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας υπογράφηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Τα καίρια σημεία στα οποία επήλθε πλήρης συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές συνίστανται στον καθορισμό τιμής πώλησης του αζέρικου φυσικού αερίου από την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ με αναδρομική ισχύ από 15 Απριλίου 2008, στην ποσότητα και την τιμή του φυσικού αερίου που θα πωληθεί στην Τουρκία από τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα διαμετακομιστεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν ζητούσε από καιρό την αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για το οποίο η Τουρκία κατέβαλλε το ποσό των 120 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο, τιμή που ήταν περίπου στο ένα τρίτο των διεθνών τιμών.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ απέφυγε να αποκαλύψει τη νέα τιμή, δήλωσε ωστόσο ότι βρίσκεται στο επίπεδο της διεθνούς τιμής.

Χαρακτήρισε μάλιστα το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, σημαντική πηγή τροφοδοσίας και για άλλα προγράμματα, όπως o Nabucco και ο διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI).

Οπως εκτιμάται, η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόσβαση της Ευρώπης στο φυσικό αέριο της Κασπίας. Παράλληλα όμως εγκαινιάζει τη δεύτερη και δυσκολότερη φάση του ανταγωνισμού των σχεδιαζόμενων ανταγωνιστικών αγωγών Nabucco, ΙTGI και ΤAP στην εξασφάλιση ποσοτήτων από το αζέρικο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα