Προς νέες περικοπές στη Λετονία για μείωση του ελλείμματος

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 19:15

Νέες περικοπές ζήτησαν από τη Λετονία η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Σουδία, που έχουν χορηγήσει στη χώρα έκτακτα δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκρεκριμένα, ζητείται η περικοπή 440 εκατομμυρίων λατς (730 εκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να περιορίσει το μεγάλο έλλειμμα που έχει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Λετονία βρέθηκε στη δίνη νομισματικής κρίσης το 2008, ύστερα από αρκετά χρόνια αλόγιστων δαπανών και όταν κατέρρευσε η αγορά ακινήτων που είχε υπερτιμηθεί. Στηρίχθηκε ωστόσο λαμβάνοντας έκτακτα δάνεια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ (9 δισ. δολάρια) από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Σουηδία.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών της Λετονίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για περικοπές ύψους 395 έως 440 εκατομμυρίων λατς (περίπου 3,1 έως 3,5% επί του ΑΕΠ) για να επιτευχθεί ο στόχος ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011, που είναι να μην ξεπερνάει το 6% του ΑΕΠ» σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα