Σερβία: Πρόγραμμα ενίσχυσης του κατασκευαστικού τομέα

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 10:29

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Mladjan Dinkic ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ενέκρινε ένα ειδικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 δισ. δηναρίων, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 1,5 έτος και η οικονομική συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσεγγίσει τα 6 δισ. δην., ενώ το υπόλοιπο 80% των προβλεπόμενων πόρων θα προέλθει μέσω πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας θα είναι σε θέση να αντλούν τραπεζικές πιστώσεις σε εγχώριο νόμισμα με περίοδο αποπληρωμής διάρκειας 5 ετών και επιτόκιο ύψους ίσου με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας συν 2,5%, διευκρίνισε ο κ. Dinkic, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υποβοήθηση της κατασκευής κτιρίων κατοικιών, σχολικών κτιρίων, νοσοκομειακών μονάδων και εγκαταστάσεων υγείας, αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων κ.λπ.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος δέχεται ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις από την οικονομική κρίση. Η συνολική παραγωγή των κατασκευών τον Απρίλιο υποχώρησε κατά 11,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 επεσήμανε ο κ. Dinkic συμπληρώνοντας ότι παρά το γεγονός πως τα διαμερίσματα είναι σήμερα φθηνότερα από ποτέ μόλις 3 χιλ. ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές για επιδότηση του στεγαστικού τους δανείου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα