Μείωση 5% στη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ το Μάιο

Κυρώσεις για προκλητή συνταγογράφηση
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 13:06

Μείωση 5% παρουσίασε το Μάιο η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ και περίπου 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Μείωση 5% παρουσίασε το Μάιο η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ (σε σχέση με αυτήν που καταγράφηκε τον Μάιο του 2009) και περίπου 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι σύμφωνα με το ΠΣΑ, η χώρα μας υποχρεούται εντός του 2010 να μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1,1 δισ. και τονίζει ότι με «την επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ, θα πιάσει τους στόχους του μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2010».

Αναφέρει επιπλέον πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ ενώ το 2004 ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ.

Κυρώσεις για προκλητή συνταγογράφηση

Στο πλαίσιο των πολιτικών που υιοθετούνται για μείωση των δαπανών στο φάρμακα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η απόφαση από 1.6.2010 να μην εκτελούν τα φαρμακεία συνταγές όπου ο γιατρός δεν αναγράφει τον ΑΜΚΑ του (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).

«Στους γιατρούς που δεν εφαρμόζουν αυτή τη νόμιμη υποχρέωσή τους θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα Ταμεία», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας και υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Ας ξέρει, όμως, ο ασφαλισμένος πως η συνταγή στην οποία ο γιατρός δεν αναγράφει το ΑΜΚΑ του, δεν θα εκτελεστεί από τα φαρμακεία. Η εγγραφή του ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη ούτως ώστε ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών να αποκαλύπτει και να προσωποποιεί την προκλητή συνταγογράφηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα