ΕΣΕΕ: Σε λάθος κατεύθυνση τα δημοσιονομικά μέτρα

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 13:27

«Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% σε σύγκριση με το 4,8% του προηγούμενου μήνα, προϋποθέτει την επανεξέταση της στρατηγικής επιβολής νέων φόρων, μέσω ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, πριν καταλήξουμε στην μαζική χρεοκοπία των Μμε ελληνικών επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σημειώνοντας πως «η μεγάλη υποχώρηση των πωλήσεων το 1ο πεντάμηνο του 2010 δημιούργησε αντίστοιχα σημαντική υστέρηση εσόδων στο Δημόσιο».

«Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% σε σύγκριση με το 4,8% του προηγούμενου μήνα, προϋποθέτει την επανεξέταση της στρατηγικής επιβολής νέων φόρων, μέσω ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, πριν καταλήξουμε στην μαζική χρεοκοπία των Μμε ελληνικών επιχειρήσεων», συμπληρώνει.

Ο κ. Κορκίδης τονίζει ακόμα οι αρνητικοί δείκτες οικονομικού κλίματος, η μείωση των θέσεων απασχόλησης και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, παραπέμπουν στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού και μας απομακρύνουν από κάθε προσδοκία επανόδου σε ρυθμούς τουλάχιστον συντήρησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε χιλιάδες «λουκέτα» με δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

«Οι απαισιόδοξες σκέψεις, η ανασφάλεια, η δυσαρέσκεια αλλά και η αγανάκτηση ξεχειλίζει πλέον σε εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι όλες οι «δράσεις» είσπραξης παλαιών οφειλών και νέων φόρων θα μείνουν μόνο στη θεωρία, γιατί στην πράξη θα συνεχιστεί να αυξάνεται η υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ, ΦΜΥ, φόρους και εισφορές.

Τέλος, καλεί το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας την κατάσταση, πριν δημιουργηθεί «κραχ» στο ελληνικό εμπόριο και την εγχώρια αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα