Διαβεβαιώσεις Γ. Παπανδρέου για την οικονομία

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής»
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 18:59
UPD:20:34

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής, επισημαίνοντας πως χωρίς το μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων.

Καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο διαθεσμικό όργανο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής, επισημαίνοντας πως χωρίς το μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων.

Εξαίροντας τη σημασία του μηχανισμού, επισήμανε πως αυτός δεν αφορά μόνο τις δανειακές μας ανάγκες, αλλά και το τραπεζικό σύστημα. «Είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν μιλάμε για παγκόσμια κρίση ... Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η ΕΕ και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα» τόνισε.

Παράλληλα έκανε λόγο για τρομολαγνεία από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Επειδή είδα πως η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος ... Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Σε δηλώσεις του και από τη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» τόνισε «ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτή την ακατάσχετη φημολογία που διεθνώς υπάρχει» διαβεβαιώνοντας πως «είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα βγει πολύ πιο δυνατή μέσα από αυτή την κρίση»

Κατά την εισήγησή του στο διαθεσμικό όργανο, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε για άλλη μία φορά πως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης. Επανέλαβε ακόμη ότι «στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται - και με δική μας πρωτοβουλία- πολλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που ναι μεν είναι κι αυτά δύσκολα είτε γιατί απαιτούν ρήξεις και ξεβόλεμα κάποιων, είτε γιατί είναι σύνθετες αλλαγές που το ελληνικό κράτος δεν έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως ευεργετικά μέτρα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία και να την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το κυβερνητικό έργο δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένα μέτρα, αλλά και σε μεγάλες αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει στη χώρα εδώ και δεκαετίες και τόνισε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις αλλαγές που κάνουμε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ζητήματα διαφάνειας τόνισε πως είναι χρέος της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το αίσθημα Δικαίου, «που είναι από τα δύσκολα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και συνδέεται και με τις Εξεταστικές Επιτροπές και λέω δύσκολο (και) γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης ανθρωποφαγίας, και εύκολου κουτσομπολιού. «Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία και τη δημόσια ζωή» πρόσθεσε.

Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του από Λουξεμβούργο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την οικονομία, επισημαίνοντας μάλιστα πως η τρόικα φαίνεται πως είναι ικανοποιημένη. Παράλληλα χαρακτήρισε αστειότητες τα περί εξόδου από την ευρωζώνη.

Σε ανάλογο τόνο ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

ΚΚΕ: Τα μονοπώλια να πληρώσουν την κρίση

Από την πλευρά του πάντως το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην οικονομία, σημειώνει πως οι εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη «αποδεικνύουν ότι καμία αστική πολιτική διαχείριση δεν οδηγεί σε φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».

Τονίζει πως «οι εργαζόμενοι δεν δημιούργησαν και δεν έχουν κανέναν λόγο να πληρώσουν για το δημόσιο χρέος και τα νέα βάρη της κρίσης που βαθαίνει» και προσθέτει πως «μόνο ο ξεσηκωμός του λαού και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να διασφαλίσει ότι θα πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα