ΥΠΟΙΚ: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του δανείου

Συρρικνώθηκε κατά 2,5% το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 13:43
UPD:19:34

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης αισιόδοξος για επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα το 2010.

Η δεύτερη δόση των δανείων που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, και η οποία αναμένεται να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, έχει εξασφαλισθεί, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας αισιόδοξος για επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα το 2010.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, τα κρατικά έσοδα ενισχύθηκαν στο πεντάμηνο περισσότερο από 8%, ενώ τα έξοδα μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 10% σε ετήσια βάση.

Στα μεγέθη αυτά, πρόσθεσε, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, ο ΛΑΦΚΑ και οι αυξήσεις των ΕΦΚ.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και χαρακτήρισε «αστεία ιστορία» τη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, λέγοντας παράλληλα ότι «το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η φημολογία και η «τρομολαγνεία» έχουν δύο διαστάσεις, αφ' ενός την κερδοσκοπική και αφ' ετέρου το «πώς λειτουργούμε ως κοινωνία». Απηύθυνε, τέλος εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες «να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με την τακτική αναθεώρηση του ΑΕΠ της πιθανότατα από το 2011, σε συντονισμό με τη Eurostat.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να τις αναλάβει η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιρειών που διαχειρίζονται ακίνητα.

Επίσης γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

-Εως τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες (νέος τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού, αυτόματη εξισορρόπηση μεταξύ εσόδων και δαπανών, κ.λπ.).

- Έως τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που τώρα έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ για παρατηρήσεις.

- Έως το τέλος του μήνα θα ορισθεί ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα η πλήρης αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών. Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το νομοσχέδιο για την ΕΠΕΙΑ, η οποία τίθεται υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1%.

Συρρίκνωση του ταμειακού ελλείμματος κατά 34,76%

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε στα 9.544 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 από 14.628 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 18.338 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 19.897 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο πεντάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 25.257 εκατ. ευρώ από 29.236 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Handelsblatt: Υπόδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την Ελλάδα και όχι τη Γερμανία ως παράδειγμα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Η εφημερίδα επικρίνει έντονα τη γερμανική κυβέρνηση για το σχέδιο περικοπών που ανακοίνωσε η καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι απογοήτευσε τους φιλελεύθερους κύκλους, που το κρίνουν ανεπαρκές, ενώ προκάλεσε το θυμό της αριστεράς και των συνδικάτων.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα, που επί μήνες δεχόταν έντονη κριτική στη Γερμανία, με μερικούς βουλευτές να προτείνουν μέχρι και να πουλήσει η χώρα τα νησιά της, αποδείχτηκε περισσότερο ικανή όσον αφορά στη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της απ΄ ό,τι η Γερμανία.

«Η Αθήνα από την πλευρά της υιοθέτησε ένα δραστικό σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ» υποστηρίζει το άρθρο και συνεχίζει λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει το θάρρος να βάλει τέλος στις αναποτελεσματικές δομές του κρατικού μηχανισμού και να απαιτήσει έτσι επώδυνες περικοπές από την ίδια την εκλογική πελατεία της».

«Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το Βερολίνο», καταλήγει η Handelsblatt.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα