ΥΠΟΙΑΝ: Πλέγμα δράσεων για τον έλεγχο του πληθωρισμού

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 18:31

Πλέγμα δράσεων προκειμένου να ελεγχθεί η πορεία του πληθωρισμού προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με άμεσο στόχο την εξυγίανση των ενδιάμεσων διαδικασιών πριν φτάσει το προϊόν στο ράφι.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται η τροποποίηση του ισχύοντος Αγορανομικού Κώδικα.

Η αρμόδια υπουργός κα. Λούκα Κατσέλη.

«Ορθολογικοποιούμε τη χρήση των πιστωτικών σημειωμάτων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, περιορίζοντας σημαντικά την διατήρηση υψηλών επιπέδων κερδών σε κλάδους βασικών αγαθών και εξαλείφοντας το φαινόμενο των πλασματικών τιμοκαταλόγων χονδρικής», διευκρίνισε η υπουργός, επισημαίνοντας πως η εξάλειψη των πλασματικών τιμολογίων χονδρικής θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών στο ράφι.

Εκτίμησε δε πως, τις επόμενες μέρες, με σχετική Αγορανομική Διάταξη εκτιμάται ότι θα μπει τάξη στις τιμές στο ράφι, ώστε αυτές να αποτυπώνουν το πραγματικό όφελος προς τον καταναλωτή.

Όπως εξήγησε, «θα προβλέπονται σαφείς πλέον όροι διενέργειας των προωθητικών ενεργειών, με πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για το αξιακό όφελος που αποκομίζουν και τον περιορισμό του χρόνου διενέργειας των προσφορών».

Στόχος είναι, σύμφωνα με την υπουργό, να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο καταναλωτής και να μην παρασύρεται από προσφορές που δήθεν του μειώνουν την τιμή στο ράφι, αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν, αλλά και να εξυγιανθεί η διαδικασία των εκπτώσεων και προσφορών και ο καταναλωτής να ωφελείτε από πραγματικές μειώσεις στην καθαρή τιμή στο ράφι.

Εξάλλου, προχωρά η διαβούλευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών ενώ συστήνεται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου Ειδική Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, με κύριες αρμοδιότητες την ανάλυση της δομής αγορών και των κλαδικών συνθηκών ανταγωνισμού στην οικονομία.

Η εν λόγω υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει στην τεκμηρίωση και υποβολή υποθέσεων για διερεύνηση στην επιτροπή ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο για την λήψη αναγκαίων κανονιστικών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους.

Παράλληλα, με την αναμόρφωση του Αντιμονοπωλιακού Νόμου 703/77 μέχρι το τέλος του έτους, προωθείται η αναβάθμιση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθιερώνονται σαφή κριτήρια οριοθέτησης των πεδίων παρέμβασής της, υιοθετείται νέα, αποτελεσματικότερη οργανωτική και διοικητική διάρθρωση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται δε ότι για πρώτη φορά δόθηκε από το υπουργείο εντολή υποβολής των αναλυτικών φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών τους, σε 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υφίστανται υπερτιμολογήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων των διεθνικών ομίλων στη χώρα και οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις διαφέρουν από αυτές που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με τρίτους.

Στο πλέγμα των δράσεων του ΥΠΟΙΑΝ πρόκειται, όπως είπε η υπουργός, να προστεθούν σύντομα νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, ενώ σημείωσε ότι ενισχύεται η εποπτεία στην αγορά καυσίμων.

Υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά προωθείται η εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο, ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (private enforcement).

Τέλος, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές ενώ ολοκληρώνεται το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων και τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα τιμολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα