Σε «ελεύθερη πτώση» η μετοχή της BP

1,43 δισ.δολ. έχει στοιχίσει η αντιμετώπιση της πετραλαιοκηλίδας
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 10:58
UPD:11:21

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών βυθίστηκε σήμερα η μετοχή της BP στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εν μέσω ανησυχιών για το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο τίτλος του βρετανικού ομίλου υποχώρησε νωρίτερα έως 12% στις 345,6 πένες. Σημειώνεται ότι από τις 20 Απριλίου, όταν εξερράγη η πλατφόρμα «Deepwater Horizon» και ξεκίνησε η διαρροή του πετρελαίου, οι μετοχές της BP έχουν κάνει «βουτιά» 47%.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η BP αναφέρει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ότι δεν γνωρίζει γιατί υποχωρεί η μετοχή της. «Η ΒΡ αντιμετωπίζει την κατάσταση ως δυνατή εταιρεία. Η εταιρεία δεν γνωρίζει κανένα λόγο που να δικαιολογεί την πορεία της τιμής της μετοχής της», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει 1,43 δισ.δολάρια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν σκληρύνει τη στάση τους έναντι της εταιρείας, κατηγορώντας την ότι οι προσπάθειές της να σταματήσει τη διαρροή δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν δυσαρέσκεια για την τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση η κυβέρνηση.

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος ακροάσεων στο Κογκρέσο για την πετρελαιοκηλίδα, ενώ η ΒΡ συνεχίζει τις προσπάθειες συλλογής του πετρελαίου που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία ότι θα απαιτήσει από την ΒΡ να καταβάλει αποζημιώσεις σε όσους υπαλλήλους της απολυθούν εξ’αιτίας της απαγόρευσης διερευνητικής άντλησης πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση μετά το δυστύχημα.

Πηγή της ΒΡ ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να οδεύει προς σύγκρουση με το Λευκό Οίκο με αφορμή τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις για καταβολή αποζημιώσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα