Δεν αποκλείει «διπλή» ύφεση η Παγκόσμια Τράπεζα

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 12:42

«Ακόμα και σε ένα λιγότερο πιθανό αλλά πιο σοβαρό σενάριο θα μπορούσε να δει κανείς να εμφανίζεται μια κρίση παρόμοια, κατά κάποιο τρόπο, με αυτή της Ανατολικής Ασίας σε μερικές από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες», δήλωσε ο ¶ντριου Μπερνς από το τμήμα παγκόσμιων χρηματοοικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και αλλού.»

Αντιμέτωπες με μια δεύτερη οικονομική επιβράδυνση πιθανόν να βρεθούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αν η ευρωζώνη δεν καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση χρέους, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να απειλήσει και άλλες χώρες, από την Κεντρική Ασία έως τη Λατινική Αμερική.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται και αυτή να είναι απογοητευτική και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει αρνητική ανάπτυξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και διπλή σε ορισμένες από αυτές τις οικονομίες», δήλωσε σήμερα ο ¶ντριου Μπερνς από το τμήμα παγκόσμιων χρηματοοικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα σχόλιά του έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές απαισιόδοξες δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ναογιούκι Σινοχάρα, ο οποίος εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, τα δημοσιονομικά στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά εισοδήματα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε «βιώσιμη τροχιά». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν αποτύχει η δημοσιονομική εξυγίανση, θα χαθεί η εμπιστοσύνη στους κόλπους των επενδυτών, θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα συρρικνωθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια στα αναπτυσσόμενα κράτη.

«Ακόμα και σε ένα λιγότερο πιθανό αλλά πιο σοβαρό σενάριο θα μπορούσε να δει κανείς να εμφανίζεται μια κρίση παρόμοια, κατά κάποιο τρόπο, με αυτή της Ανατολικής Ασίας σε μερικές από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες», δήλωσε. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και αλλού.»

Όπως σημείωσε ο Μπερνς, τον μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τέτοιας κρίσης αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα