Στη «δεύτερη πράξη» της κρίσης εκτιμά πως έχουμε μπει ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.
«Η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως το γνωρίζουμε, είναι πραγματική και η κρίση δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο κ. Σόρος, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε μπει στη δεύτερη πράξη του δράματος».
«Όταν οι χρηματαγορές άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην αξιοπιστία του ξένου χρέους, η Ελλάδα και το ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο, ωστόσο οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα
Στη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών, σημαντικά ονόματα του διεθνούς τραπεζικού χώρου προειδοποίησαν πως οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα δεν πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς, όπως εκτίμησαν, κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Το περιεχόμενο, το χρονοδιάγραμμα, ο συντονισμός αυτών των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη περίσκεψη, με γνώμονα την ομαλή σχέση της αποκατάστασης της οικονομίας και της ανάπτυξής της», δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Τζόζεφ Ακερμαν.
Οι σύνεδροι επεξεργάστηκαν όλες τις διατάξεις του διεθνούς τραπεζικού κανονισμού «Βασιλεία 3» και εκτίμησαν πως εάν «οι μεταρρυθμίσεις γίνουν πολύ γρήγορα, τότε η ετήσια ανάπτυξης της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα είναι μειωμένη κατά 0,6% την πενταετία 2011-2015 και κατά 0,3% από το 2015 έως το 2020.
«Ζητούμε πράγματι νέα μέτρα, αυστηρότερα στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όχι όμως καταστροφικά μέτρα», ανέφερε, από την πλευρά του ο Εβαλντ Νόουοτνι, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.