Πιέσεις Κομισιόν για ενισχυμένο ρόλο της αρχής ελέγχου αγορών

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 19:24

Τις προτάσεις της για τον έλεγχο των κερδοσκόπων από τις ρυθμιστικές αρχές θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, ωστόσο, δεν αναμένεται να προτείνει την απαγόρευση του short-selling, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν από την Κομισιόν, με σχετική επιστολή τους, να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης του short-selling σε ορισμένες κατηγορίες μετοχών και κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση των αρχών που ελέγχουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δεν αναμένεται να υποκύψει στις πιέσεις για την απαγόρευση του short-selling.

Αντίθετα, ο κ. Μπαρνιέ θέλει να δώσει στην πανευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή που θα δημιουργηθεί σύντομα την αρμοδιότητα ελέγχου των αγορών και τη δυνατότητα παρέμβασης σε περίπτωση που θα εντοπίζει επικίνδυνα μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Η ρυθμιστική αρχή θα έχει ακόμη τη δυνατότητα να διακόψει προσωρινά το short-selling σε περιπτώσεις υπερθέρμανσης των συναλλαγών.

Η ανακοίνωση του προσχεδίου των κανονισμών εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα