Δεν ενέδωσε στις πιέσεις η ΕΚΤ

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 14:50
UPD:15:21

ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ έμεινε τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη χθεσινή απόφαση της Fed να προβεί σε γενναία μείωση των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/07/257908.htm δείχνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στη «στάση αναμονής».

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, τα 18 μέλη της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο -για δωδέκατο κατά σειρά μήνα- το βασικό επιτόκιο στο 3,25%.

Παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις περί αποδυνάμωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η απόφαση αυτή ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα επιτείνεται και από το ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε τον περασμένο μήνα το 2,2% από 2,1% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός υπερβαίνει το όριο του 2% που έχει θέσει η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η σημερινή απόφαση υπαγορεύθηκε και από λόγους πολιτικής, καθώς η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα δεν επιθυμούσε να δώσει την εντύπωση ότι ακολουθεί τις κινήσεις της Fed ή ότι υποκύπτει σε έξωθεν πιέσεις.

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (BDB) στη μηνιαία έκθεσή της αναφέρει ότι ΕΚΤ έχει περιθώρια για μείωση των επιτοκίων και θα πρέπει να το πράξει λαμβάνοντας υπόψη την αποδυναμωμένη οικονομία της ευρωζώνης. Επισημαίνει παράλληλα ότι η αύξηση της ευρείας προσφοράς χρήματος (Μ3) στην ευρωζώνη δεν προοιωνίζεται, προς το παρόν, πληθωριστικούς κινδύνους δίνοντας με τον τρόπο αυτό στην κεντρική τράπεζα τη δυνατότητα για μείωση του κόστους δανεισμού και για τόνωση της οικονομίας.

«Η ΕΚΤ οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για μείωση επιτοκίων. Υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας. Η επιτάχυνση της οικονομίας, για την οποία είχαν διατυπωθεί ελπίδες ότι θα υπάρξει το φθινόπωρο, δεν πρόκειται να συμβεί», τονίζεται στην εν λόγω έκθεση.

Πιέσεις στην ΕΚΤ προς την κατεύθυνση μείωσης των επιτοκίων έχουν ασκήσει κατά καιρούς τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες. Ωστόσο, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ερνστ Βέλτεκε, στα τέλη του περασμένου μήνα απέρριψε τέτοιου είδους εκκλήσεις επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική χαράσσεται για ολόκληρη την ευρωζώνη και όχι για κάθε χώρα χωριστά. Επισήμανε παράλληλα ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων δεν εμποδίζει τις επενδύσεις και δεν είναι εκείνο το οποίο ευθύνεται για τη βραδεία ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

O Eρνστ Βέλτεκε, μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Μπούντεσμπανκ

Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο και ότι η μείωσή τους δεν θα μπορούσε να είναι η θαυματουργή θεραπεία για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Όπως ανέφερε ο κ. Ντούιζενμπεργκ μετά το τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ, το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών είναι αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη και όχι το κόστος του χρήματος.

Οι αναλυτές πάντως θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα αναγκαστεί να προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δώσει ώθηση στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Εκτιμώ ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Πάντρεγκ Γκάρβεϊ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ING Barings, στο Αμστερνταμ.

Στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη επιδεινώνονται ήρθε να προστεθεί σήμερα η είδηση ότι η ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 22.000 άτομα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ίδια χώρα μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 2,5% σε μηνιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 0,75% κατά το τρέχον έτος, έναντι 0,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Οι προβλέψεις για το 2003 είναι και αυτές αναθεωρημένες προς τα κάτω, από 2,3% στο 2%.

«Η οικονομία είναι αρκετά αποδυναμωμένη και δεν βλέπουμε να υπάρχει προοπτική για ιδιαίτερα ισχυρή ανάκαμψη» τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη σημερινή απόφαση της τράπεζας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα