Βουλγαρικές αντιφάσεις για South Stream

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 14:04

Μετά από την ανακοίνωση της Βουλγαρίας ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θολό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται γύρω και από το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αρχίσει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την πορεία υλοποίησης του αγωγού σύμφωνα τουλάχιστον με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η οικονομική ημερήσια εφημερίδα της Βουλγαρίας «Ντνέβικ» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική έκδοσή της για «περίεργη στάση της κυβέρνησης», η οποία κατέστη εμφανής στο ενεργειακό φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε η τοπική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σόφια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό χρειάζεται «προσεκτική μελέτη», ενώ από το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας δήλωσαν ότι το σχέδιο αποτελεί «προτεραιότητα της Βουλγαρίας».

Τα αντιφατικά μηνύματα της Σόφιας για το ρωσικό αγωγό, έρχονται μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ότι η Βουλγαρία διακόπτει τη συμμετοχή της στο σχέδιο για κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και ότι παγώνει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» επισημαίνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου, Ελισαβέτα Μιχάιλοβα, χαρακτήρισε – μιλώντας στο φόρουμ - προτεραιότητες ως προς την ενεργειακή στρατηγική της Βουλγαρίας, την ανάπτυξη συνδέσεων του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία και με τα αντίστοιχα δίκτυα της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος ειδικός αντιπρόσωπος στο σχέδιο «Ναμπούκο» Πέταρ Πόπτσεφ υποστήριξε ότι μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μπορεί να αναπτυχθεί εταιρικό σύστημα μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία κοινής αγοράς αερίου στη ΝΑ Ευρώπη αλλά όλα βρίσκονται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού» πρόσθεσε ο πρέσβης Πέταρ Πόπτσεφ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα