Κομισιόν: Η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά

Αισιοδοξία για το ΑΕΠ, προβληματισμός για τον πληθωρισμό
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 15:24
UPD:16:15

Ικανοποιητικά εξελίσσεται με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με την Eυρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Την απάντηση αυτή έδωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας για να συμμορφωθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής στήριξης.

Επισήμανε πάντως πως η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, αφού προηγουμένως συλλέξουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία από υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με πηγές του υπουργού υπάρχει και από τις δυο πλευρές αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ό,τι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Αργότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας αφού συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείουι Οικονομίας, θα έχουν συναντήσεις και στην τράπεζα Ελλάδος και το απόγευμα νέα συνάντηση θα έχουν στον υπουργό Οικονομικών.

Την Τρίτη θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το υπουργείο οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Την Τετάρτη θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Tην Πέμπτη θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο υγείας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση» σημείωσε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Τόνισε ακόμη πως «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ... άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα».

Επίσης, για άλλη μία φορά επέκρινε με δριμύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία.

ΣΥΝ: Το μνημόνιο οδηγεί σε ύφεση και φτώχεια

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της τρόικας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης έβαλε με δριμύτητα τόσο κατά ΕΕ και ΔΝΤ όσο και κατά της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο του ΔΝΤ και της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη, ούτε άλλωστε τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. «Το σχέδιο είναι η ωμή και ξεδιάντροπη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών δικαιωμάτων» σημείωσε. Πρόσθεσε μάλιστα πως «όσο κινούμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου, η μόνη ορατή προοπτική είναι αυτή της ύφεσης και της φτώχειας».

Τόνισε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς, θα συμβάλλει στη συγκρότηση των κοινωνικών αντιστάσεων αλλά και στην αναζήτηση νέων δρόμων για την χώρα μας και την Ευρώπη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα