Aπώλειες του χαλκού

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 06:28

Πτωτικά για πρώτη φορά σε έξι ημέρες κινήθηκε ο χαλκός αναστρέφοντας το μακροβιότερο ράλι σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη ενδέχεται να επιδεινωθεί, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «junk».

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME) υποχώρησε έως 0,9% φθάνοντας στα 6.601 δολ. ο μετρικός τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 6.638 δολ. στις 8:47 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες το βιομηχανικό μέταλλο ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερή του άνοδο έξι ημερών από τις 4 Ιανουαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί. Ο χαλκός για παράδοση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη υποχώρησε έως 1% φθάνοντας στα 2,9830 δολ. η λίμπρα. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα και θα ανοίξουν ξανά στις 17 Ιουνίου.

Χθες η Moody’s Investors Service ακολούθησε την απόφαση της Standard & Poor’s μειώνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «junk». Μείωση τη βαθμίδα αξιολόγησης της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες στο Ba1. Aυτή η αξιολόγηση αντανακλά τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο χαλκός, που θεωρείται από κάποιους επενδυτές ως δείκτης οικονομικής δραστηριότητας καθώς χρησιμοποιείται στις κατασκευές και στις βιομηχανίες μεταφορών, έχει υποχωρήσει 10% φέτος εν μέσω ανησυχιών ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα, θα επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια και θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ανησυχίες για περιορισμό της ζήτησης στην Κίνα μετά τα λήψη μέτρων για αποφυγή της φούσκας στην αγορά ακινήτων της χώρας οδήγησαν το μέταλλο στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών και στα 6.037,50 δολ. ο τόνος στις 7 Ιουνίου.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LΜΕ, το αλουμίνιο υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 1.985 δολ. ο τόνος και το νικέλιο σημείωσε απώλειες 1% φθάνοντας στα 20.110 δολ. ο τόνος. Αμετάβλητος στα 1.797 δολ. ο τόνος διατηρήθηκε ο ψευδάργυρος, και μόλυβδος αναρριχήθηκε 0,8% στα 1.729 δολ. ο τόνος, ενώ ο κασσίτερος δεν είχε διαπραγματευθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα