Στη σκιά της «βαριάς» υποβάθμισης

Ανεβαίνουν τα spread
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 10:57
UPD:13:38

Διευρύνονται σήμερα τα spread των ομολόγων από τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών Bunds στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τη MoodyΆs.

Ο διεθνής οίκος, με μια αιφνιδιαστική του ανακοίνωση, υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου η Moody's είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, διατηρώντας ταυτόχρονα την απειλή ότι πιθανότατα θα προχωρούσε εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.

Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική, οι Έλληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν την κίνηση της MoodyΆs με τις εκφράσεις «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «παραλογισμός». Οι ίδιοι προέβλεπαν την υποβάθμιση όχι όμως σε αυτή την έκταση και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται από θεσμικά όργανα όπως η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η Fitch διαβεβαίωσε, πάντως, από την πλευρά της ότι δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία junk στο άμεσο μέλλλον.

Στις 10:42 (ώρα Ελλάδος), η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρυνόταν στις 642,9 μονάδες βάσης από 592 μονάδες βάσης που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ, το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds ενισχυόταν και αυτό στις 214 μονάδες βάσης, ενώ το spread των ιρλανδικών ομολόγων διευρυνόταν στις 294 μονάδες βάσης από 276 μονάδες βάσης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης τιμών πέρασε σε θετικό έδαφος, ανακτώντας τις απώλειες που κατέγραφε στην αρχή της συνεδρίασης.

Στις 12:41, ο Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 0,44% στις 1.547,46 μονάδες, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 42,66 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν πλέον και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν στις 12:22 (ώρα Ελλάδ0ς) κατά 0,3% στις 1.033,71 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε άνοδο 0,3%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν κατά 0,2% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,5%.

Απώλειες καταγράφει πάντως το ευρώ καθώς στην απόφαση της MoodyΆs ήρθε να προστεθεί και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στις 28,7 μονάδες από τις 45,8 μονάδες του Μαΐου, έναντι των 42,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2201 δολάρια από 1,2214 δολάρια που ήταν αργά χθες. Η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 91,31 γιεν.

Θορυβημένοι από την υποβάθμιση της Ελλάδας αγορές και αναλυτές

Εβδομάδα περιπέτειας ξεκίνησε για τις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με σημερινό της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής υποβάθμισης της χώρας μας κατά τέσσερις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης MoodyΆs.

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τις τελευταίες ενδείξεις για τους καρπούς που αποφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Η είδηση της υποβάθμισης των ελληνικών κρατικών τίτλων στην κατηγορία «junk» –ιδιαίτερα υψηλού πιστωτικού κινδύνου– έκανε το γύρο του κόσμου επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ όσο και τις ασιατικές αγορές.

Η κίνηση αυτή της Moody's αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των εποπτικών αρχών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για την αδυναμία τους στο παρελθόν να επισημάνουν εγκαίρως επερχόμενες κρίσεις.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο Bloomberg, η αντιπρόεδρος και ανώτατη αναλύτρια της MoodyΆs, Σάρα Κάρλσον, δήλωσε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας ότι «κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας». «Σπάνια μια χώρα καταφέρνει να υλοποιήσει τόσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, ο Σίβεν Γκάλο, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στη Schneider Foreign Exchange σχολίασε σήμερα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «είναι πολύ τραβηγμένο να πούμε ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης από τη MoodyΆs».

Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times παραθέτει σε σχετικό της άρθρο το σχόλιο του Γουίν Θιν, στέλεχος στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman, ότι «δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η MoodyΆs προχώρησε και αυτή με τη σειρά της [σε υποβάθμιση]». «Πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι των αρνητικών ειδήσεων που προέρχονται από την Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα