Θορυβημένοι από την υποβάθμιση της Ελλάδας αγορές και αναλυτές

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 12:38
UPD:12:52

Η είδηση της υποβάθμισης των ελληνικών κρατικών τίτλων στην κατηγορία «junk» –ιδιαίτερα υψηλού πιστωτικού κινδύνου– έκανε το γύρο του κόσμου επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ όσο και τις ασιατικές αγορές.

Εβδομάδα περιπέτειας ξεκίνησε για τις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με σημερινό της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής υποβάθμισης της χώρας μας κατά τέσσερις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης MoodyΆs.

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τις τελευταίες ενδείξεις για τους καρπούς που αποφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Η είδηση της υποβάθμισης των ελληνικών κρατικών τίτλων στην κατηγορία «junk» –ιδιαίτερα υψηλού πιστωτικού κινδύνου– έκανε το γύρο του κόσμου επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ όσο και τις ασιατικές αγορές.

Η κίνηση αυτή της Moody's αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των εποπτικών αρχών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για την αδυναμία τους στο παρελθόν να επισημάνουν εγκαίρως επερχόμενες κρίσεις.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο Bloomberg, η αντιπρόεδρος και ανώτατη αναλύτρια της MoodyΆs, Σάρα Κάρλσον, δήλωσε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας ότι «κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας». «Σπάνια μια χώρα καταφέρνει να υλοποιήσει τόσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, ο Σίβεν Γκάλο, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στη Schneider Foreign Exchange σχολίασε σήμερα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «είναι πολύ τραβηγμένο να πούμε ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης από τη MoodyΆs».

Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times παραθέτει σε σχετικό της άρθρο το σχόλιο του Γουίν Θιν, στέλεχος στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman, ότι «δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η MoodyΆs προχώρησε και αυτή με τη σειρά της [σε υποβάθμιση]». «Πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι των αρνητικών ειδήσεων που προέρχονται από την Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα