Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 07:02
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν εκείνες των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp., καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι πωλήσεις εκτός χώρας ενδέχεται να μειωθούν, μετά την άνοδο του γιεν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η αγορά είναι ένα ισχυρό γιεν, κάτι που θα ενδέχεται να βλάψει τους εξαγωγείς», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται τρία δισ. δολάρια σε μετοχές με την Kokusai Asset Management Co.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 8.739,15 μονάδες στη 1:26' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix απώλεσε 1,6%, φθάνοντας στις 866,85 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των τηλεπικοινωνιών να αποτελούν περίπου τα 2/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc. και της Sony, εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον Topix. Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τρία τρίμηνα, ενώ οι μετοχές της Sega Corp. έχασαν ποσοστό 17%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής παιχνιδιών βίντεο, ότι οι πωλήσεις της ολόκληρο το έτος θα είναι χαμηλότερες.

Αλλού στην Ασία, στην Κίνα απώλειες σημείωναν οι μετοχές, καθώς οι ξένοι επενδυτές ίσως να μην βιαστούν να προχωρήσουν στην αγορά τους από τα Χρηματιστήρια της χώρας, επειδή παρόμοιες μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες τιμές στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ. Κινέζικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χογκ Κογκ, όπως η Huaneng Power International Inc. σημείωναν κέρδη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 2%. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. εμφάνιζαν απώλειες μετά την υποχώρηση των τιμών κομπιούτερ υψηλών ταχυτήτων και των τσιπ για τρίτη ημέρα.

Στην Ταϊβάν κέρδη σημειώνε ο δείκτης TWSE τη στιγμή που οι άλλοι δείκτες στα Χρηματιστήρια της περιοχής εμφάνιζαν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα