Fitch: «Υπερβολική» η αντίδραση των αγορών

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 15:27
UPD:15:28

Για υπερβολική αντίδραση των χρηματαγορών στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης κάνει λόγο η Fitch, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτές θα συνεχίσουν να τεστάρουν τη δέσμευση των ευρωπαίων στο ενιαίο νόμισμα.

«Οι παρενέργειες ήταν υπερβολικές», δήλωσε – σύμφωνα με το Reuters – ο αναλυτής του διεθνούς οίκου Μπράιαν Κούλτον, αναφερόμενος στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Όπως σημείωσε, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ιταλία, επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με τα διογκούμενα ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους. Βρίσκονται όμως ποιοτικά σε διαφορετική θέση απ’ ό,τι η Ελλάδα, έχοντας ήδη λάβει σκληρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε.

«Πολλά προβλήματα στην Ελλάδα αφορούν μόνο την Ελλάδα», τόνισε ο αναλυτής της Fitch μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.

Τα σχόλια του Κούλτον έρχονται μία ημέρα μετά την υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s. Χθες, ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις διαβεβαίωσε ότι ο οίκος δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία «junk» στο άμεσο μέλλον.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν άσκησε σήμερα κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας «αιφνιδιαστική και ατυχή» την χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody’s να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε Ba1 από Α3.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα