ΕΚΤ: Νέο haircut 5% στα ελληνικά ομόλογα

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 15:52
UPD:17:56

Σε νέα μείωση της αγοράς αξίας (haircut) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που προσκομίζουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσουν ρευστότητα πρόκειται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's.

«Θα προχωρήσουμε σε νεό haircut κατά 5%», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.

Μετά την τελευταία μείωση της αγοραίας αξίας των τίτλων ελληνικού δημοσίου, οι εμπορικές τράπεζες που προσκομίζουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ ως εξασφάλιση για τη λήψη ρευστών διαθεσίμων θα λαμβάνουν αναλογικά μικρότερη χρηματοδότηση απ' ό,τι θα λάμβαναν εάν προσκόμιζαν ομόλογα οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ διαθέτει μια μειούμενη κλίμακα αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, στο ένα άκρο της οποίας βρίσκονται τα κρατικά ομόλογα και στο άλλο αξιόγραφα εγγυημένα από διάφορα στοιχεία ενεργητικού.

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, στην οποία προχώρησε χθες η Moody's, σημαίνει ότι οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης – Moody's, S&P και Fitch – αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα πλησίον του επιπέδου ΒΒΒ, το οποίο αποτελεί κατώφλι εφαρμογής της επιπλέον χρέωσης που επιβάλει η ΕΚΤ.

Τα ποσοστά μείωσης της αγοραίας αξίας των κρατικών τίτλων κυμαίνονται από 0,5% έως και 20%.Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση ανεξαρτήτως της αξιολόγησης που φέρουν, με την προϋπόθεση ότι θα ισχύουν οι μειώσεις αγοραίας αξίας (haircuts) που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα