ΣΕΒΕ: Η Ελλάδα αδυνατεί να ακολουθήσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 17:31

Αδύναμη να ακολουθήσει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφανίζεται η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στη λίστα εξαγωγικών επιδόσεων των χωρών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Διευκρινίζεται από το ΣΕΒΕ πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις έξι από τις 27 οικονομίες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές στόχους για την ΕΕ-27, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Τουρκία (+51,2%). Αντίθετα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε στην περίπτωση της αγοράς των ΗΠΑ (-31,1%).

Πιο συγκεκριμένα, μετά από επεξεργασία στατιστικών στοιχείων της Eurostat από το ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν οριακά, κατά μόλις 1%, την ώρα που οι εξαγωγές αγαθών συνολικά της ΕΕ κατέγραψαν συνολική αύξηση 10,9% και της ευρωζώνης 9,9%.

Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και ευρωζώνης και Ελλάδας, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το 2008 και συγκεκριμένα κατά 12,3%, 10,9% και 15% αντίστοιχα.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπολογίζεται σε 5,7%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Ισπανία, η οποία κατέχει την αμέσως υψηλότερη θέση στην κατάταξη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 16,23%.

Τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις καταγράφουν το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Εσθονία, όπου οι εξαγωγές συνεισφέρουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις θέσεις του συνδέσμου για την αναγκαιότητα άμεσης καμπάνιας επανατοποθέτησης της εικόνας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται δε εκ νέου η ανάγκη αξιοποίησης των διεθνών τάσεων για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, με συνεργασία και συντονισμό της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιχειρηματικών φορέων στις δράσεις εξωστρέφειας.

Τέλος, για τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για το εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι αποδίδουν μείωση 88 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα υπηρεσιών, οφειλόμενη στην πτώση των καθαρών εισπράξεων από τις υπηρεσίες μεταφορών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα