Μπαρνιέ: Απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Ελλάδας

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 20:11

Την έκπληξή του για τη χρονική συγκυρία της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο Moody's και την απόλυτη εμπιστοσύνη της Επιτροπής στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αναχρηματοδότηση του χρέους της εξέφρασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ ¶ννυς Ποδηματά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ, η κ. Ποδηματά χαρακτήρισε την απόφαση του Οίκου Moody's «εξόφθαλμα προκλητική και αναιτιολόγητη», καθώς, όπως είπε, δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης ούτε τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ούτε καν το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί 110 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι λογικό, κύριε Επίτροπε την ώρα που ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Deutche Bank, αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, η Moody' s να υποβαθμίζει περαιτέρω την Ελλάδα, προβαίνοντας στην εντελώς αντίθετη εκτίμηση; Δεν είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή αναδεικνύει τη σύγκρουση συμφερόντων στη λειτουργία των Οίκων αυτών, καθώς δεν υπονομεύει απλώς τις προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δίνει και το έναυσμα για να συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις των Αγορών σε βάρος του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας;», ρώτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον κ. Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με την κ. Ποδηματά, επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι οι Οίκοι αυτοί αξιολογούν χωρίς να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους και χωρίς να ελέγχονται τα κίνητρα και αποτελέσματα των αξιολογήσεών τους, εγείροντας σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας και κυριαρχίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, καθώς μιλάμε για αξιολόγηση οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Απαντώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την έκπληξή του για τη χρονική συγκυρία αυτής της υποβάθμισης της Ελλάδας.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση και πρέπει να το πούμε αυτό των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να χρηματοτοδοτήσει το χρέος της και να ανακτήσει μια υγιή και ισχυρή ανάπτυξη. Η Επιτροπή έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σ΄αυτή την προσπάθεια, που δεν είναι εύκολη αλλά είναι απαραίτητη, και πρέπει να πετύχει, τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη, βρίσκεται σ΄ενα πλαίσιο κοινοτικής αλληλεγγύης, τη δείξαμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εδώ και κάποιες εβδομάδες κι αυτή η αλληλεγγύη θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και να αποδεικνύεται έμπρακτα».

«Οι διάφορες αξιολογήσεις αλλά και όλη η ένταση και η αμφισβήτηση που προκαλούν για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν και για τη χρονική συγκυρία (των αξιολογήσεών τους) όλα αυτά με ενθαρρύνουν να συνεχίσω τη δουλειά για την αναμόρφωση των κανόνων λειτουργίας και εποπτείας των Οίκων Αξιολόγησης, δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει και το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχω δεσμευτεί, θα υποβάλλω νέα νομοθετική πρόταση για το θέμα αυτό», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα