Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 05:05
UPD:05:21

Ανοδικά, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανακοίνωση για την βιομηχανική παραγωγή στη Νέα Υόρκη που αύξησε την εμπιστοσύνη ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αυξήσει τα εταιρικά κέρδη.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί περίπου το 28% των πωλήσεών της στη Βόρεια Αμερική, αναρριχήθηκαν 1,4% στο Τόκιο. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 1,7% στο Σύδνεϋ μετά την ισχυροποίηση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Ανοδο 1,9% σημείωσαν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης κατασκευάστριας τσιπ της Ασίας. Σημαντική άνοδο 4,6% σημείωσαν οι μετοχές της Nintendo Co. στην Οσάκα της Ιαπωνίας μετά την παρουσίαση ενός νέου φορητού ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1% φθάνοντας στις 115,59 μονάδες στις 10:12 π.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη ημέρα, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα κερδών από τις 7 Απριλίου. Ο δείκτης έχει σημειώσει φέτος απώλειες 4,2% εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δυσκολευτούν να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και να αποπληρώσουν το χρέος.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,8%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών χρηματιστηριακών δεικτών της Ασίας-Ειρηνικού. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,5% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200, σημείωσε άνοδο 1,3%. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και την Ταϊβάν, λόγω αργίας.

Χθες στις ΗΠΑ άνοδο 2,4% σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης ότι ο γενικός οικονομικός δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα.

Η αισιοδοξία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που αποκτά δυναμική ώθησε υψηλότερα το δολάριο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν σήμερα, στηρίζοντας τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 91,67 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σήμερα από 91,48 γιέν που ήταν χθες στις 3 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των κερδών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Ο MSCI Asia Pacific Index έχει υποχωρήσει 11% από τα υψηλότερα επίπεδα 52 εβδομάδων στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου καθώς η διόγκωση των ελλειμμάτων προϋπολογισμού ώθησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι προοπτικές για μεγαλύτερη ζήτηση ώθησαν χθες 2,4% υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, στα 76,94 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου. Χθες στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων σημείωσε άνοδο 0,7%, έκτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου. Τα συμβόλαια του χαλκού στη Νέα Υόρκη σημείωσαν επίσης άνοδο 0,7%, την έβδομη συνεχόμενη άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα