Προβληματισμός αλλά και ψυχραιμία για την υποβάθμιση

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ισορροπημένη η ανάλυση της Μοοdy's εκτός της υποβάθμισης
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 13:42
UPD:14:33

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η υπόβαθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’ s, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να μην αποκλείει κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από την απόφαση.

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η υπόβαθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’ s, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να μην αποκλείει κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από την απόφαση. Παρ' όλα αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να προβεί σε ευθεία κατηγορία χωρίς να έχει συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους είναι διαπραγματεύσιμο και άρα στη δευτερογενή αγορά μπορεί ο καθένας να αγοράζει και να πουλάει, να κερδίζει και να χάνει. «¶ρα, παιχνίδια υπάρχουν, παιχνίδια παίζονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό μας προβληματίζει όλους αυτή η κίνηση τη συγκεκριμένη στιγμή, όταν είναι εδώ η τρόικα, όταν ακούγονται αυτά που ακούγονται για την πορεία μας».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «τίποτε δεν έχει κερδηθεί», όμως, υπογράμμισε, «πάμε καλά και αυτό νομίζω το αναγνωρίζουν όλοι». «Όλοι βλέπουν ότι θα έπρεπε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, για να δείξει ότι πράγματι καταφέρνει το πρόγραμμά της, ότι καταφέρνει να μειώσει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, ότι καταφέρνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει πει να κάνει. Και θα κριθεί λοιπόν αυτό, για το οποίο ανησυχούν όλοι, που είναι πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι η δυναμική του ελληνικού δημοσίου χρέους. Διότι περί αυτού πρόκειται».

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις διεθνείς αντιρδράσεις για την υπόβαθμιση από τη Moody's, επισημαίνοντας πως «η ένταση των αντιδράσεων από την Ευρώπη, του ευρωπαίου Επίτροπου, του πρόεδρου του Eurogroup και άλλων, δείχνουν ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση με όλες της τις εκφάνσεις, προβληματίζεται πάρα πολύ ως προς το γιατί, γιατί τώρα, γιατί με αυτό τον τρόπο, γιατί τόσο πολύ».

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκρινε αρκετά ισορροπημένη την ανάλυση της Μοοdy's, σημειώνοντας πως αυτό που είναι δυσανάλογο, είναι η υποβάθμιση.

Σε παιχνίδια που παίζονται με το ευρώ απέδωσε την υποβάθμιση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Όπως εκτίμησε, σε δηλώσεις του στον Real FM, «με όρους οικονομικούς μάλλον δεν είναι ακατανόητη, με την έννοια ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια με το ευρώ, άρα γινόμαστε καχύποπτοι, για τους λόγους που γίνονται οι υποβαθμίσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί πριν από λίγο καιρό, «θα είχαμε τρομοκρατηθεί» για να συμπληρώσει: «Τώρα όμως, επειδή με πραγματικούς όρους δεν δικαιολογείται η υποβάθμιση, πιστεύω ότι δεν θα έχει επιπτώσεις, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδικαιολόγητη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα