Eντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2001 20:25
UPD:20:26

Αυξάνονται με το πέρασμα της ώρας τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη, καθώς ενισχύονται οι τοποθετήσεις σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της Fed και συνειδητοποιούν ότι η αποφυγή της ύφεσης είναι σημαντικότερη από τη συγκράτηση του πληθωρισμού», δήλωσε στέλεχος αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Θετικό αντίκτυπο είχε, επίσης, η μείωση των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου οι νέες αιτήσεις ανήλθαν σε 450.000 από 496.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και έναντι 500.000 νέων αιτήσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αυτή την ώρα (20:15') ο Dow Jones βρίσκεται στις 9.665,57 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,16%, ο Nasdaq στις 1.874 μονάδες αυξημένος κατά 1,98% και ο Standard & Poor's στις 1.128,4 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,16%.

Εντονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του Semiconductor Industry Association, στην οποία εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών θα ανακάμψουν το επόμενο έτος. Η μετοχή της Intel ενισχύεται κατά 2,47%, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Sun Microsystem, Cisco Systems, Oracle και Microsoft.

Σημαντική άνοδο σημειώνει και ο χρηματοοικονομικός κλάδος με αιχμές τις μετοχές των Citigroup και American Express.

Κέρδη (1,29%) καταγράφει και η μετοχή της Wal-Mart. H μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της τον Οκτώβριο.

Αντιθέτως, η μετοχή της ενεργειακής Enron υποχωρεί κατά 4,7%. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Dynegy με σκοπό τη μεταξύ τους συγχώνευση επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Απώλειες (3,52%) καταγράφει και η μετοχή της Aetna. H μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στις HΠA στον κλάδο υγείας, ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 62,4 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, έναντι ζημιών ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιxη περυσινή χρονική περίοδο.

Τέλος, η μετοχή της Barnes & Noble σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 28%. Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στις Ηνωμένες Πολιτείες αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την κερδοφορία του στο σύνολο του τρέχοντος έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα