Ρουμανία: «Θύμα» της κρίσης το 75% του πληθυσμού

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 10:10

Οι μεγαλύτεροι φόβοι των πολιτών αναφέρονται στην αδυναμία διατήρησης του σημερινού βιοτικού επιπέδου (40%), τη μείωση των εισοδημάτων (39%) ή την αβεβαιότητα εξυπηρέτησης των τρεχουσών δαπανών (38%).

Πάνω από τα 3/4 των πολιτών της Ρουμανίας ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών έχουν δεχθεί επιδράσεις από την οικονομική κρίση, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Mercury Research.

Οι κατηγορίες που θα έχουν δεχθεί τις σημαντικότερες επιδράσεις είναι αυτές των γυναικών, των επιχειρηματιών, των ατόμων με ανώτατη εκπαίδευση και των ανέργων (95% του συνόλου). «Το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο στην περίπτωση των απασχολουμένων με ανώτατη εκπαίδευση και αυτό δεν συμβαίνει μεμονωμένα εξαιτίας της περικοπής των μισθών στο δημόσιο τομέα», σχολιάζει ο διευθυντής της εταιρείας, κ. Mircea Kivu.

Παράλληλα, το 66% των πολιτών της χώρας ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική του κατάσταση σήμερα σε σχέση με 6 μήνες πριν, αν και το σχετικό ποσοστό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του Μαρτίου 2009 (75%) αλλά υψηλότερο από αυτό του Νοεμβρίου του 2008 (53%), όταν άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες ενδείξεις της οικονομικής κρίσης.

«Οι μεγαλύτεροι φόβοι των πολιτών αναφέρονται στην αδυναμία διατήρησης του σημερινού βιοτικού επιπέδου (40%), τη μείωση των εισοδημάτων (39%) ή την αβεβαιότητα εξυπηρέτησης των τρεχουσών δαπανών (38%). Επίσης, το 15% των πολιτών ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών ανησυχεί για την αδυναμία πληρωμής των οφειλόμενων δόσεων, ενώ το 14% για την αδυναμία πραγματοποίησης αποταμιεύσεων ή επενδύσεων, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα