H οικονομική στρατηγική στο επίκεντρο

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 11:45
UPD:12:43

Η επιβολή αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με στόχο να πειστούν οι αγορές ότι μπορεί να αποτραπεί μία νέα κρίση χρέους.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών και τα μέλη της Κομισιόν αναμένεται να συζητήσουν επίσης η καλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες, εν όψει και της συνόδου των G20.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσαν νωρίτερα είναι υπέρ της επιβολής ενός τραπεζικού φόρου. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1831820

Αναφορικά με τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση για υποβολή των εθνικών προϋπολογισμών στην Κομισιόν πριν την ψήφισή τους από τα κοινοβούλια.

Ανησυχία προκαλεί και η περίπτωση της Ισπανίας, αν και τα κράτη μέλη ισχυρίζονται ότι το ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα των συνομιλιών και έχουν αρνηθεί ότι αναζητά οικονομική βοήθεια. Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές αμφιλεγόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση όπως η ελληνική.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «οι χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα πρέπει να επιταχύνουν την ταχύτητα της δημοσιονομική προσαρμογής».

Αν και υπάρχει ευρεία συμφωνία ως προς την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οικονομικής διακυβέρνησης, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες ωε προς τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Για παράδειγμα, η Βρετανία επιμένει ότι ο προϋπολογισμός της πρέπει να περνάει πρώτα από το βρετανικό κοινοβούλιο και μετά από τα ευρωπαϊκά όργανα. Την ίδια στιγμή, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν εμμέσως τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ουσία» της εφαρμοστέας πολιτικής, «όχι για νέους θεσμούς ή νέες διαδικασίες» απόφασης στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος» ακούγοντας αυτά τα λόγια, σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Οφείλουμε να επικεντρώσουμε στην ουσία και όχι σε νέους θεσμούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα