Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εξέφρασαν σήμερα τα μέλη του μεικτού κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ολοκλήρωσαν τον ενδιάμεσο έλεγχο στη χώρα.
Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα στο πλαίσιο της βοήθειας που της παρασχέθηκε υλοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Η τρόικα εκτίμησε ότι οι δαπάνες βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα τέλη Μαΐου ήταν μικρότερο απΆ ό,τι είχε προβλεφθεί.
«Αν και η αποστολή δεν έκανε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο αυτή τη φορά, οι συζητήσεις της υποδηλώνουν ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά και πως οι πολιτικές εφαρμόζονται όπως συμφωνήθηκε», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Όσον αφορά στην μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, τα μέλη της αντιπροσωπείας εκτίμησαν ότι αυτή έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα, αναφέρουν επίσης ότι προχωρούν και οι δομικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ επαρκής παραμένει και η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα.
Ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 17 Ιουνίου. Το κλιμάκιο θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα για την τελική αξιολόγησή του στα τέλη Ιουλίου.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ότι οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο έλεγχος αυτός – ο οποίος θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος – θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.
Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ανέφεραν τα μέλη του κλιμακίου.
Στη συνέντευξη Τύπου, εκφράσθηκε επίσης συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως, επισημάνθηκε και πάλι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός: «Υπάρχει ακόμη πολύ υψηλός πληθωρισμός» σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Poul Thomsen.