Έκκληση Μέρκελ για επιβολή φόρου στις τράπεζες

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 17:17

«Θα προετοιμαστούμε για τις συνόδους της G20 και της G8, ώστε να μπορέσουμε να πάμε με μια όσο το δυνατόν πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση, που θα καλύπτει επίσης μια τραπεζική εισφορά και μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Έκκληση στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τα ευρωπαϊκά σχέδια για την επιβολή φόρου στις τράπεζες απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ.

«Θα προετοιμαστούμε για τις συνόδους της G20 και της G8, ώστε να μπορέσουμε να πάμε με μια όσο το δυνατόν πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή θέση, που θα καλύπτει επίσης μια τραπεζική εισφορά και μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε η κ. Μέρκελ πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο προσχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το οποίο επικαλείται το Reuters, αναφέρεται πως «το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εισαγάγουν μια εισφορά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να διασφαλίσουν ότι θα συμβάλουν στο κόστος των κρίσεων που προκλήθηκαν.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν αμφιβολίες για το ένα η Ευρώπη θα μπορέσει να συμφωνήσει στις λεπτομέρειες μιας τέτοιας εισφοράς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία θα εισαγάγει τη δική της χρηματική επιβάρυνση στις τράπεζες και αντιτίθεται στη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων.

Από την πλευρά της η Ιρλανδία ανησυχεί ότι μια επιπλέον χρέωση στις τράπεζές της θα μπορούσε να εντείνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Υπέρ των πανευρωπαϊκών κανόνων τάχθηκε, τέλος, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν: «Εγώ θέλω να προωθηθεί σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που δεν πιστεύουν το ίδιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα