Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΔΕΠΑ-Edison-Botas

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 18:37

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των εταιρειών ΔΕΠΑ, Edison και Botas, το οποίο ενισχύει τη σημασία του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) στην υλοποίηση της στρατηγικής του Νοτίου Διαδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεγράφη σήμερα στην ¶γκυρα.

Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου, συνδέοντας τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και φυσικών πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κατά την υπογραφή του Μνημονίου, «τα μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους να υλοποιήσουν το σχέδιο ITGI και θεωρούν ότι το σημερινό MOU μεταξύ των τριών εταιρειών αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής τους συνεργασίας, με βάση τις αρχές του εθνικού και διεθνούς δικαίου».

Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω Μνημόνιο δεσμεύει, υπέρ του ITGI, στο Τουρκικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) τη δυναμικότητα διαμετακόμισης που προαπαιτείται για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.

Δίνεται ακόμη η δυνατότητα να διασφαλισθεί φυσικό αέριο για την άμεση τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, μέσω του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού, πριν από την υπογραφή των τελικών συμφωνιών παροχής αερίου που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο Ελληνο - Ιταλικός Αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ (IGI Poseidon).

Ανάλογη δυνατότητα διασφάλισης δίνεται και για τις εξαγωγές αζέρικου αερίου που θα κατευθυνθούν μετά το 2013 στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μέσω του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (Interconnector Greece-Bulgaria/ IGB).

Τέλος, με το Μνημόνιο ενισχύεται η εμπορική συνεργασία μεταξύ των τριών εταιρειών, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί η δυνητική συμμετοχή της τουρκικής εταιρείας αερίου Botas στον ΠΟΣΕΙΔΩΝ και η αναλογική συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην κοινοπραξία που αναβαθμίζει τη δυναμικότητα του Τουρκικού ΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπογράφεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται -μετά τις αζερο-τουρκικές συμφωνίες της περασμένης εβδομάδας (07/06/2010)- να αρχίσει εντός των προσεχών μηνών τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις ποσότητες εξαγωγής από τη β’ φάση του πεδίου Shah Deniz.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα