Συνεχίζει την άνοδό του το γιέν

Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 05:49
UPD:06:44

Ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου μετά την υπόσχεση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν να μειώσει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο, λέγοντας ότι για να γίνει αυτό ενδέχεται να βλάψει την πολιτική κυριαρχία.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς ο Καν είπε επίσης ότι σκέφτεται την πρόταση της αντιπολίτευσης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος να αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης στο 10%. Το ευρώ όδευε να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σε ένα έτος καθώς η αύξηση της ζήτησης στη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων τόνωσαν την αισιοδοξία ότι η κρίση τους χρέους στην Ευρώπη καταλαγιάζει.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 90,91 ανά δολάριο στις 11:15 π.μ. στο Τόκιο από 91,01 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 90,51 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Μαΐου. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 112,58 ανά ευρώ, και ισχυροποιήθηκε επίσης 0,2% φθάνοντας στα 78,92 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2388 δολ. από 1,2389 που ήταν χθες όταν ισχυροποιήθηκε στο 1,2413 δολ, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Μαΐου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίοι συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σημείωσε αυτήν την εβδομάδα άνοδο 2,3%, τη μεγαλύτερη από τη χρονική περίοδο που έληξε στις 22 Μαΐου του 2009.

Το γιέν όδευε να κλείσει δεύτερη εβδομάδα ανόδου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς έγγραφο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας για τις εκλογές, το οποίο διανεμήθηκε χθες, προσκάλεσε σε συνομιλίες την αντιπολίτευση στο θέμα αύξησης 5% του φόρου κατανάλωσης.

Σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία των εταιρειών και να βοηθήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του περιβάλλοντος και των ειδών προσωπικής φροντίδας στο πλαίσιο του σχεδίου για καταπολέμηση του αντιπληθωρισμού και να βάλει τέλος στη στάσιμη οικονομική κατάσταση δύο δεκαετιών.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τη πώληση δεκαετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ (3,71 δισ. δολ.) από την Ισπανία με μέσον όρο απόδοσης 4,864%, λιγότερο από το 5,04% που ήταν χθες πριν από την πώληση.

Χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τη δημοσιοποίηση των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, προσπαθώντας να δείξουν στους επενδυτές ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά σοκ.

Ανοδικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε 13 μήνες, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική λόγω της εξωτερικής ζήτησης για περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Σήμερα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ανάπτυξη πιθανόν να υπερβεί φέτος το 5%, τη στιγμή που κρατική έκθεση έδειξε αύξηση των δαπανών για 15ο μήνα τον Μάϊο στα τρία μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της χώρας.

Το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,5% φθάνοντας στα 1.207,60 ανά δολάριο, ωθώντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 3,1%. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν 723 εκατ. δολ. περισσότερες κορεατικές μετοχές από αυτές που πούλησαν τις πρώτες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Σεούλ.

Η άνοδος του ευρώ περιορίστηκε μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την κατάρρευση του ευρώ καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δυσκολεύεται να περιορίσει την κρίση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν η κατάσταση μπορεί να απειλήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ο Μεντβέντεφ είπε: «Προς το παρόν όχι. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτόν τον κίνδυνο σε αυτήν την σπάνια κατάσταση που έχει αναδυθεί». Αυτό αναφέρεται στο δημοσίευμα της Wall Street μετά από συνέντευξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα