Ρουμανία: Λιγότερο ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 10:14

Οι γερμανικές επιχειρήσεις αποφεύγουν τη Ρουμανία ως επενδυτικό προορισμό εξαιτίας της αβεβαιότητας του οικονομικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι η λιγότερο ελκυστική της περιοχής, η οποία επίσης περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας.

Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την αρνητική στάση των Γερμανών επενδυτών προς τη Ρουμανία εντοπίζονται στην αβεβαιότητα των πολιτικών αποφάσεων, τη διαφθορά, το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης των υποδομών και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνει ο κ. Roland Teufel της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ensight Romania.

«Η μεταφορά αγαθών προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ρουμανίας δεν είναι πλέον ανταγωνιστική καθώς οι υποδομές την καθιστούν πολύ ακριβή. Η εικόνα της δημόσιας διοίκησης προς τους επενδυτές είναι πολύ κακή, όπως άλλωστε και αυτή του φορολογικού συστήματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Teufel, προσθέτοντας πως «η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να μεταμορφωθεί προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και να συνεργαστεί με τους επενδυτές. Παράλληλα, οι πολιτικές επιρροές προς τη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να περιοριστούν, ενώ το φορολογικό σύστημα είναι πολύπλοκο και σύνθετο. Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής είναι ανταγωνιστικός αλλά χωρίς καμία διάσταση ανάπτυξης. Μία χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή».

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα