Αλμούνια: Πιθανή κρατική βοήθεια σε ισπανικές και ελληνικές τράπεζες

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 12:40
UPD:12:48

Ο ευρωπαίος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, αναφέρει ότι από τότε που επιδεινώθηκε η κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εγκρίνει τουλάχιστον 4,13 τρισ. ευρώ σε προγράμματα επανακεφαλαιοποίησης και άλλα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πιθανό αίτημα κρατικής ενίσχυσης από ορισμένες τράπεζες, κυρίως ισπανικές και ελληνικές, «βλέπει» ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο ευρωπαίος επίτροπος φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδια διάσωσης ορισμένων τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν ζητήσει μέχρι σήμερα κρατικά κεφάλαια.

Από τότε που επιδεινώθηκε η κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εγκρίνει τουλάχιστον 4,13 τρισ. ευρώ σε προγράμματα επανακεφαλαιοποίησης και άλλα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Πιθανόν να χρειαστεί λίγη δουλειά παραπάνω», τόνισε ο Αλμούνια.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι πιθανόν να παρουσιασθεί νέο πακέτο αποταμιεύσεων για τις εγχώριες τράπεζες, δεδομένου ότι το μνημόνιο της χώρας με την ευρωζώνη είχε εν μέρει αυτή την πρόθεση.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Υποψιάζομαι όμως ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης», ανέφερε ο Αλμούνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα