Θετικές αντιδράσεις για το πιο ευέλικτο γιουάν

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010 18:49
UPD:18:55

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την ενίσχυση της ευελιξίας του γιουάν και τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ισοτιμίας. Νωρίτερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τη Λαϊκή Τράπεζα Κίνας, μετέδωσε ότι η Κίνα θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας της.

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε παράγοντας της αμερικανικής Γερουσίας την ανακοίνωση της Κίνας για πιο ευέλικτο γιουάν, αλλά όπως εκτίμησε, πιθανόν δεν αρκεί να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς βουλευτές που πιέζουν για ανατίμησή του.

«Αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά δεν περιμένω ότι θα είναι ποτέ αρκετό για τα γεράκια του νομίσματος στο Κογκρέσο», δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, χαιρέτισε πάντως την ανακοίνωση της Κίνας κάνοντας παράλληλα έκκληση για «δυναμική εφαρμογή της απόφασης».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κίνας να αυξήσει της ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της» αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «Η δυναμική εφαρμογή θα συνεισφέρει θετικά στην ισχυρή και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα στην G20 και με διμερή τρόπο να ενδυναμώσουμε την ανάκαμψη».

Την ανακοίνωση χαιρέτισε και το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας. «Αναμένουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην προώθηση μίας σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην Κίνα, στις ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Για καλοδεχούμενη εξέλιξη έκανε λόγο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, εκτιμώντας ότι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και στον επαναπροσανατολισμό των επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ακόμα ότι το ισχυρότερο γιουάν συμβαδίζει με το πόρισμα έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στη διάσκεψη της G20 στο Τορόντο, την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταλλευμάτων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν, δήλωσε ότι δεν αναμένει μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές χαλκού, μετά την κινεζική ανακοίνωση.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Γκόλμπορν εκτίμησε πως η ανατίμηση είναι πιθανό να πλήξει τις τιμές του χαλκού μεσοπρόθεσμα καθώς οι αγορές αντιδρούν στην είδηση χωρίς ιδιαίτερη σαφήνεια ως προς την αποτελεσματικότητα και την επίδρασή της στην κινεζική οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα