Gazprom: Μείωση εξαγωγών φ.αερίου προς τη Λευκορωσία

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 10:04
UPD:13:15

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom άρχισε να μειώνει από τις 06:00 (ώρα GMT, 09:00 ώρα Ελλάδος) τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, λόγω του χρέους της χώρας προς τη Gazprom, το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα ανέρχεται σε 192 εκατ. δολ.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, σχετικό αίτημα είχε υποβάλει προς τη Gazprom ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειώνονται καθημερινά ανάλογα με το ύψος του χρέους», της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Μίλερ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Όπως είπε, η Λευκορωσία πρότεινε να πληρώσει το χρέος της προς την Gazprom, το οποίο σύμφωνα με την Μόσχα ανέρχεται στα 192 εκατομμύρια δολάρια, με αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό. Την επιλογή αυτή έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο Μεντβέντεφ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει διαταραχθεί και συνεχίζεται κανονικά.

«Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας διεξάγεται χωρίς προβλήματα», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Λιουντμίλα Ζένκοβιτς.

Ανώτατοι Λευκορώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι σοβαρή μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διέρχεται μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας, ενώ το υπόλοιπο μέσω του ουκρανικού εδάφους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα