Από περικοπές δημόσιων δαπανών και όχι από αύξηση της φορολογίας θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, σύμφωνα με τον έκτακτο προϋπολογισμό, τον πλέον «σφιχτό» των τελευταίων δεκαετιών, που παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.
Ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια – ωστόσο τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών. Παράλληλα ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 17,5% στο 20% από τι 4 Ιανουαρίου του 2011. Περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθοι θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρο, καθώς το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 στερλίνες στις 7.475 στερλίνες.
Από τον Ιανουάριο του 2011, θα επιβληθεί φόρος στις βρετανικές τράπεζες αλλά και τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 2 δις. στερλινών στο βρετανικό κράτος. Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν αντίστοιχους φόρους.
Υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών να προχωρήσει άμεσα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Όσμπορν είπε ότι «η κρίση στην ευρωζώνη μας δείχνει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη».
Πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.
Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας και εξΆαιτίας των μέτρων λιτότητας, η οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς απΆό,τι είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,2%, αντί για 1,3% που είχε προβλεφθεί, 2,8% το 2012 και 2,9% το 2013.
Ο κ. Όσμπορν υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «προοδευτικό προϋπολογισμό από έναν προοδευτικό συνασπισμό που κυβέρνα προς το εθνικό συμφέρον».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Χάριετ Χάρμαν είπε ότι ο κ. Όσμπορν χρησιμοποιεί τα προβλήματα της ευρωζώνης σαν άλλοθι για τον προϋπολογισμό, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν είναι άλλοθι για αυτόν τον προϋπολογισμό» καθώς «βρίσκεται σε τελείως διαφορετική θέση από εμάς» - είναι σε ύφεση, δεν ελέγχει τα επιτόκιά της και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο πίσω από τον προϋπολογισμό δεν είναι η ανάγκη για μείωση του ελλείμματος αλλά η συντηρητική ιδεολογία για περιορισμό του κράτους.
Σε μία πρώτη αντίδραση, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fithc διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας στο επίπεδο «ΑΑΑ». Στην ανακοίνωσή του σημείωσε πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των ξένων δανειστών προς την οικονομία της Βρετανίας».