Δημιουργία πλωτού σταθμού LNG εξετάζει η ΔΕΠΑ

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 21:23

Τη δημιουργία πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρειο Ελλάδα εξετάζει η ΔΕΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει τον όγκο των εξαγωγών προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, η πλατφόρμα, αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ, θα τοποθετηθεί κοντά στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, η πλατφόρμα θα επιτρέψει τη μεταφορά πολύ μεγαλύτερης ποσότητας φυσικού αερίου προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί σε συνεργασία με άλλους εταίρους.

Η ΔΕΠΑ επιθυμεί να καταστεί κόμβος στη ροή φυσικού αερίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συμμετέχοντας σε ρωσικό έργο και στην κατασκευή του αγωγού που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η εταιρία λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο ένα σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στα νότια της χώρας, με συνολική χωρητικότητα περίπου 135.000 κυβικά μέτρα LNG, ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για περίπου πέντε ημέρες.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαχίνης, προκειμένου να αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ξεχωριστό σχέδιο ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή ενός φυσικού ντεπόζιτου αερίου κοντά στη Θάσο σε δεξαμενή αποθήκευσης. Του έργου αυτού θα ηγηθεί η Aegean Energy.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΠΑ δεν θα επηρεαστούν από τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση μεριδίου 49% σε επενδυτές.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα