Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 21:44
UPD:23:17

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέδρος απέρριψε τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, τη διατήρηση του επιπέδου του, ενώ επέμεινε ότι δεν μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης.

Μικρής έκτασης τροποποιήσεις στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα εργασιακά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μεταξύ των τροποποιήσεων είναι η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων από τα 55 έτη -έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά, καθώς και η αύξηση κατά δύο μήνες, από τέσσερις σε έξι, της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση.

Ειδικότερα, για όσους εργάζονται από δύο μήνες έως δύο χρόνια η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν, από δύο χρόνια έως πέντε χρόνια δύο μήνες, από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια τρεις μήνες, από 15 έως 20 χρόνια πέντε μήνες και για πάνω από 20 χρόνια εργασίας έξι μήνες.

Σε ό,τι αφορά το θεσμό της διαιτησίας, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι στη σχετική διάταξη θα προβλέπεται ότι μεσολαβητής και διαιτητής καθίσταται αυτός που στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται η ομοφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων. Θα πρέπει δηλ. να υπάρχει συμφωνία των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέδρος απέρριψε τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, τη διατήρηση του επιπέδου του, ενώ επέμεινε ότι δεν μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης.

Α. Λοβέρδος: Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος εισηγήθηκε την κοινοβουλευτική οδό αντί του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο.

«Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Παρότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο».

¶φησε δε αιχμές κατά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να τον κατονομάζει, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του τελευταίου με την οποία ζητούσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά πριν αποφανθεί το ΣτΕ.

«Το Σύνταγμα επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας να επεξεργάζεται τα διατάγματα. Από συνταγματικό έθιμο που σφυρηλατήθηκε επί δεκαετίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν συμφωνήσει το Συμβούλιο της Δημοκρατίας δεν υπογράφει. Αυτό δεν είναι επιταγή συνταγματική, αλλά διαμορφώθηκε επί 35 χρόνια ως αδιατάραχτο έθιμο. Δε μπορεί να είσαι πολιτικός και να μην τα κατέχεις αυτά. Δε μπορεί να είσαι πολιτικός και να εμπλέκεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την άγονη πολιτική αντιπαράθεση», παρατήρησε.

Έντονες αντιδράσεις

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σακοράφα εξαπέλυσε βολές κατά του υπουργού Εργασίας, υποστηρίζοντας πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Λοβέρδο ότι μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων».

«Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος», συνέχισε, «καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

H ΝΔ «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα», δήλωσε ο ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βρούτσης.

«Ξέρω πως είστε δεσμευμένοι και αυτοπαγιδευμένοι στο πλαίσιο του Μνημονίου και βαθειά εκτεθειμένοι. Και δεν είναι θέμα πατριωτισμού, γιατί θα μπορούσατε να είχατε εξειδικεύσει τα ζητήματα μέσα στο Μνημόνιο και να τα διαπραγματευτείτε καλύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μαυρίκο, οι σημερινές εξαγγελίες «είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες». «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει», πρόσθεσε ο βουλευτής.

«Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «οι απολύσεις και η ελαστική εργασία δεν ευνοούν την ανάπτυξη».

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης, μίλγσε για πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά μέτρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα