Τελική έγκριση για ανατροπές σε εργασιακό - ασφαλιστικό

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 10:01
UPD:14:04

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται στις δύο μετά το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, θα τεθούν επί τάπητος οι συστάσεις των ελεγκτών της τρόικας, που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, χωρίς εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο.

Την τελική έγκριση στις ανατροπές σε εργασιακό και ασφαλιστικό αναμένεται να δώσει το υπουργικό συμβούλιο. Επί τάπητος οι συστάσεις των ελεγκτών της τρόικας. Δεν ζητήσαμε κάτι καινούριο, λέει η Κομισιόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη, με το οποίο αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης του Προϋπολογισμού και συνολικά των δαπανών στη γενική κυβέρνηση.

Επί τάπητος θα τεθούν οι συστάσεις των ελεγκτών της τρόικας, που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, χωρίς εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο. Μεταξύ άλλων ζητείται η προσαρμογή των νέων ορίων ηλικίας ως το 2013, σύνταξη στα 65 και για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα, όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας και άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πάντως, η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα νέο αίτημα για τις συντάξεις. «Οπως γνωρίζετε, εμείς συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εργασίας για την προετοιμασία του νέου νόμου και απλώς παρακολουθούμε κατά πόσο το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για τις συντάξεις ακολουθεί πιστά το περιεχόμενο του μνημονίου και είναι σύμφωνο με τους στόχους του», δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο εκπροσωπος του Όλι Ρεν, κ. Αλταφάζ και πρόσθεσε: «Οι περικοπές στα “εποχικά επιδόματα” (13ο και 14ο μισθό και σύνταξη) για τις συντάξεις και τους μισθούς και η αντικατάστασή τουςμε κατ΄ αποκοπή επίδομαγια εκείνους που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, έτσι όπως αποφασίστηκαν τον Μάιο, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Για άλλη μία φορά σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται για τίποτε καινούργιο».

Για τα εργασιακά η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις διορθωτικές κινήσεις, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ειδικότερα στο χρόνο προειδοποίησης και το ύψος της αποζημίωσης, τη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας, την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Χθες, σε δηλώσεις του για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε πως ανεξαρτήτως του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το καθεστώς διαιτησίας έπρεπε να διορθωθεί http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834411 , ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, σημείωσε πως το μνημόνιο λέει ότι πρέπει να μειωθεί το ύψος της αποζημίωσης και το υπουργείο επέλεξε να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης για επικείμενη απόλυση. Όπως εξάλλου είπε, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ασφαλιστικό «έχουν κλείσει» τα θέματα της αναπλήρωσης στο 64% της συντάξιμης αποδοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν και κάποια ανοιχτά ζητήματα.

Tην ίδια ώρα παραμένουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για συγκεκριμένα σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη βελτίωσης ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών. Το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, σημείωναν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα – αντίβαρα.

Ενα άλλο σημείο το οποίο επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η «θολή εικόνα» που, όπως είπαν, επικρατεί για το ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, και ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και πόσο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

Αρκετοί τέλος, ήταν οι βουλευτές που ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προκειμένου να το ψηφίσουν.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, με τους κ.κ. Γ. Αμοιρίδη και Γ. Κουτσούκο να καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για τις εργαζόμενες γυναίκες.

«Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντικρούοντας παράλληλα και τις αιτιάσεις βουλευτών της Ν.Δ. (Ν. Λέγκας και Γ. Βρούτσης) ότι δεν απαιτούνταν τόσο αυστηρές ρυθμίσεις για τη συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του ΔΕΚ.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2011 και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι το όριο συνταξιοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θίγονται όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στην καθιέρωση ενιαίου ασφαλιστικού καθεστώτος στο δημόσιο τομέα αντίστοιχα με ό,τι ισχύει στους υπόλοιπους φορείς ασφάλισης. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 καθιερώνεται και για τους εργαζομένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη που χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις οι οποίοι ισχύουν για τους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης».

Τέλος, γνωστοποίησε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2011 όλοι οι νεοδιοριζόμενοι του Δημοσίου θα εντάσσονται στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «ιστορική πρόκληση» για την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η άρση των αδικιών και η δημιουργία ενός κοινωνικά βιώσιμου συστήματος δίχως εξαιρέσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αριστεράς περί καταστροφής του ασφαλιστικού συστήματος με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η κυβέρνηση με αυτή την παρέμβαση σώζει το σύστημα από την κατάρρευση. Σε επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών του επικαλέστηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2009 για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή το κόστος για τις συντάξεις το 2010 ανέρχεται στο 11,6% του ΑΕΠ και αν δεν υπάρξουν αλλαγές αυτό θα ανέλθει το 2020 σε 13,2%, το 2025 σε 14,8%, το 2030 σε 17,1%, το 2040 σε 21,4% και το 2050 σε 24%.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του Δημοσίου θα κατατεθεί μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης προανήγγειλε ότι πριν από το τέλος Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο περί δημοσιονομικής ευθύνης που θα αφορά την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού και τον έλεγχο των δαπανών. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου και όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συνδέονται με το Μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να ψηφιστούν πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Οι βασικές αρχές του Μνημονίου με την τρόικα

Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του. Η μεταρρύθμιση θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και η εκτιμώμενη επίπτωσή της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα θα επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. Οι παράμετροι του συστήματος θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία, όπως καθορίζεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

* Απλούστευση του κατακερματισμένου συστήματος συντάξεων με τη συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών Ταμείων σε τρία ταμεία και θέσπιση ενός ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους. Οι νέοι καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές, τους κανόνες συσσώρευσης και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται κατ' αναλογία προς όλους από την 1 Ιανουαρίου 2013.

* Εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ακόμη και για τις γυναίκες στο δημόσιο τομέα (σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011), που θα ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο του 2013.

* Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015.

* Τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται, με το ποσοστό συσσώρευσης να περιορίζεται σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,2%, και οι συντάξεις να τιμαριθμοποιούνται.

* Εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής όπου, κάθε τρία χρόνια αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.

* Επέκταση για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από τα τελευταία πέντε έτη στο σύνολο του εργασιακού βίου (διατηρώντας τα κεκτημένα δικαιώματα).

* Μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις.

* Εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους (πάνω από το νομοθετημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

* Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα, αυξάνεται η ελάχιστη ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών.

Καταργούνται ακόμη οι ειδικοί κανόνες για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων) και αναθεωρείται ουσιαστικά ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

* Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών.

* Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα