«Καμπανάκι» ΒοΕ για τις βρετανικές τράπεζες

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 10:52

Αντιμέτωπες με περαιτέρω διαγραφές στο ενεργητικό τους είναι οι βρετανικές τράπεζες εξαιτίας της πιθανής εξασθένησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αντιμέτωπες με περαιτέρω διαγραφές στο ενεργητικό τους είναι οι βρετανικές τράπεζες εξαιτίας της πιθανής εξασθένησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναφέρει ότι τα παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία αναλογούσαν, στα τέλη του 2009, στο 40% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού των βρετανικών τραπεζών.

«Αν οι ανησυχίες για τους δημοσιονομικούς κινδύνους αυξηθούν ή μειωθεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω», τονίζει η ΒοΕ και προειδοποιεί πως αυτό ενδεχομένως να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην φερεγγυότητα των κατόχων αυτών των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των βρετανικών όσο και των ξένων τραπεζών.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, αν και οι βρετανικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε μια μείωση της αξίας του ενεργητικού τους, έχουν περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο μειώνοντας τη συμμετοχή τους σε πιστωτικά εργαλεία κατά 21% στα 207 δισ. στερλίνες την περασμένη χρονιά.

Οι διαγραφές σε τέτοιου είδους εργαλεία στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας μειώθηκαν το 2009 σε 9 δισ. στερλίνες από 20 δισ. στερλίνες το 2008.

Η BoE υπογραμμίζει επίσης στην έκθεσή της ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας στο βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και εκτιμά ότι οι τράπεζες χρειάζεται να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να θωρακιστούν έναντι νέων κρίσεων.

«Η ταχύτητα με την οποία μεταδόθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας και σε άλλες χώρες και αγορές υπογράμμισε τις επίμονες δυσλειτουργίες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος», επισημαίνεται στην έκθεση. «Οι βρετανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων και χρειάζεται να διατηρήσουν την “ευκαμψία” τους μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα