Eurobank: Δεν σχεδιάζεται συγχώνευση στο άμεσο μέλλον

Ν. Νανόπουλος: Εφικτή η έξοδος από την κρίση
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 12:33
UPD:14:12

Η EFG Eurobank δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα στο άμεσο μέλλον, ξεκαθάρισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος από το βήμα της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα είμαστε ισχυροί κεφαλαιακά και προχωρούμε μόνοι μας», ανέφερε ο κ. Νανόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα».

Η κυβέρνηση κάλεσε χθες τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συμμαχίες προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της κρίσης και να στηρίξουν την οικονομία.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις-συγχωνεύσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του πιστωτικού συστήματος.

«Οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη ρευστότητά τους προκειμένου να στηρίξουν τον εαυτό τους και την κοινωνία», επεσήμανε ο υπουργός και ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τους όρους αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών και να διοχετεύσουν τη ρευστότητα με σωστούς όρους.

Μιλώντας σήμερα στην ΓΣ, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης» και εκτίμησε ότι «η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και εξαρτάται από μας».

«Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μας, όταν τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα του Μνημονίου, υπάρχουν οι προϋποθέσεις όχι μόνον για τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας για περιορισμό του δημοσιονομικού μας ελλείμματος αλλά ακόμα και για θετική έκπληξη έναντι των αρχικών στόχων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Επεσήμανε πάντως πως απαραίτητη προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η πιστή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τις προοπτικές της οικονομίας μας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, σε όλη αυτή την προσπάθεια, το τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, αρωγός και καταλύτης στήριξης και ανάπτυξης.

«Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν δευτερογενώς μόνο τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς δεν είχαν καμιά εμπλοκή με τοξικά προϊόντα ή επενδύσεις υψηλού ρίσκου, και ξεπέρασαν τις δυσκολίες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, που αντανακλά τη ρευστότητα τους, είναι από τους υγιέστερους, με πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, να είναι σαφώς χειρότερα από εμάς», υπογράμμισε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα