Κ. Λαγκάρντ: Ας σταματήσουμε να λέμε ό,τι να 'ναι για την Ελλάδα

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 10:17
UPD:11:00

Aξιόπιστο και σταθερό νόμισμα χαρακτήρισε το ευρώ η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, εκφράζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημόσιο χρέος της.

«Ξέρω ότι ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν υπαρξιακά όνειρα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστεί να στήνουν τέτοιου είδους πένθιμα σενάρια... Προσωπικά επικεντρώνομαι στο τι θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξουμε όλοι μαζί το ευρώ γιατί το ευρώ είναι ένα νόμισμα αξιόπιστο και σταθερό για όλους μας».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις αμφιβολίες που εκφράζονται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της μετά από 18 μήνες, απάντησε πως «αυτοί οι 18 μήνες που αναφέρονται γα την Ελλάδα δεν είναι τίποτα διότι το σχέδιο που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για την Ελλάδα είναι πενταετές με περίοδο χάριτος τριών ετών κατά την οποία δεν θα πληρώνουν τίποτα. Στη συνέχεια για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν 24 μηνιαίες καταβολές. Ας σταματήσουμε λοιπόν να λέμε ό,τι να 'ναι για αυτούς τους 18 μήνες».

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους. «Και οι δύο οδηγούμαστε από τον ίδιο, διπλό στόχο: να διατηρήσουμε την ανάπτυξη και να μειώσουμε τα χρέη. Αυτό είναι το κοινό πρόγραμμά μας», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το εάν οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Βερολίνο επαρκούν, η Γαλλίδα υπουργός υποστήριξε ότι η Γερμανία «κάνει ό,τι μπορεί». «Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ορισμένοι μπορούν να κάνουν περισσότερα για τη μείωση των ελλειμάτων και του χρέους, άλλοι για τις δαπάνες και την κατανάλωση», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα