G20: Στο επίκεντρο η οικονομική ανάκαμψη

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 09:41
REUTERS/MARK BLINCH

¶ρχισαν τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας, βράδυ Σαββάτου ώρα Τορόντο) οι εργασίες της διήμερης συνόδου των ηγετών του G20, με επίκεντρο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και το σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, υποδέχτηκε τους ηγέτες του G20, στην οποία μετέχουν οι πλέον ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, σε ξενοδοχείο του Τορόντο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχου, οι ηγέτες των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών (G20) αναμένεται να καθορίσουν σήμερα τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη σύνοδο, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να μειωθούν τα ελλείμματα στο μισό μέχρι το 2013.

«Το γεγονός ότι η ομάδα G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της», πρόσθεσε.

Η πρόταση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013 προήλθε από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. Ο βασικός στόχος της είναι να συμβιβάσει την πρόθεση των Ευρωπαίων να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διαβεβαίωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποστήριξης της ανάπτυξης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα