ΠΓΔΜ: Λιγότεροι φόροι επί των κερδών για τις επιχειρήσεις το 2009

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 10:48

Οι εταιρίες της ΠΓΔΜ κατέβαλαν λιγότερους φόρους επί των κερδών για το 2009, σύμφωνα με τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις τους, αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων της χώρας, το μειωμένο ποσό καταβαλλόμενου φόρου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των μικρότερων κερδών που πραγματοποίησαν, αλλά και της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης κατά το 2009.

Πιο συγκεκριμένα, το 2009, ως μέρος των μέτρων κατά της κρίσης, η κυβέρνηση τροποποίησε τον τρόπο φορολόγησης με αποτέλεσμα να εισρεύσει στον κρατικό προϋπολογισμό μικρότερο ποσό χρημάτων από το προβλεπόμενο. Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2010, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή του συστήματος υπολογισμού του φόρου επί των κερδών, σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου με βάση τα αδιανέμητα κέρδη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι κατΆ αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες έχουν αυξημένη δυνατότητα για επανεπένδυση των κερδών τους. Κατά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010, τα προβλεπόμενα έσοδα από τους φόρους επί των κερδών αναθεωρήθηκαν εκτιμώμενα σε λίγο περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια δηνάρια (περίπου 49 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, οι ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 49,4 εκατ. ευρώ ενώ μόνο τον Μάρτιο εισέρρευσαν στη χώρα 34,9 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένει μεγαλύτερη εισροή ξένων επενδύσεων το 2011, όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει από την κρίση.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα