Eurobank EFG: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010 15:52

Εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και το εσωτερικό για την παρουσίαση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων εξόδου από την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση ανέλαβε πρόσφατα η Eurobank EFG.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ξεκίνησε τη διοργάνωση κύκλου παρουσιάσεων προς μεγάλες ξένες τράπεζες, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και μεγάλους ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κύκλος των παρουσιάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από κλιμάκια στελεχών της τράπεζας, ξεκίνησε από το Λονδίνο (9-11 Ιουνίου 2010) και συνεχίζονται στο ¶μστερνταμ, το Μιλάνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, ενώ αντίστοιχη εκστρατεία πραγματοποιείται και στις χώρες της Νέας Ευρώπης.

Οι παρουσιάσεις βασίζονται σε μελέτη με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας», η οποία εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Αναλύσεων της Eurobank και εξετάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, τις προοπτικές τους μεσοπρόθεσμα, καθώς και τη δυναμική της Ελλάδος, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank EFG, έως τώρα οι διεθνείς αγορές έχουν επιδείξει μονομερή προσήλωση στους κινδύνους της δημοσιονομικής ανισορροπίας και τις αβεβαιότητες, που συνοδεύουν την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και έχουν προεξοφλήσει σε ένα βαθμό ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση δεν ευσταθεί και ότι η διεθνής αγορά υποεκτιμά σοβαρά τις δυνατότητες της χώρας να διορθώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του λόγου χρέους / ΑΕΠ, σε σταθεροποίηση και ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και σε βελτίωση της διεθνούς μας αξιοπιστίας», τονίζεται στη μελέτη.

Επιπλέον, παρουσιάζεται η άποψη ότι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ, ούτε η ΕΚΤ έχουν οποιοδήποτε κίνητρο να ρυθμίσουν το χρέος της χώρας, διότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, και για τους δανειστές και για τους δανειζόμενους, οι κίνδυνοι που θα προκύψουν σημαντικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις μη διαχειρίσιμοι, με ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς επιπτώσεις, κυρίως για την πορεία της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank EFG, ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας €85-90 δισ. διακρατούνται από ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εξειδικευμένους οργανισμούς και έλληνες ιδιώτες. Επομένως, πιθανή απομείωση της αξίας των ομολόγων θα καθιστούσε αναγκαία τη διάσωση και τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, το κόστος της οποίας θα αντιστάθμιζε το όποιο όφελος από τη διαγραφή τμήματος του διεθνούς χρέους.

«Η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο να υιοθετήσει μία τέτοια πολιτική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σε αυτή την περίπτωση θα απεκλείετο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για χρόνια, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.»

Επιπλέον, απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδος είναι πολιτική απόφαση η οποία αφορά όλη την Ευρωζώνη και δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τελευταίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να αποδεχθούν πολιτική διαγραφής χρέους από την οποία θα υφίσταντο μεγάλες απώλειες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της μεταφοράς της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Συμπερασματικά, επισημαίνεται στην έκθεση πως κάθε αναδιάρθρωση ή αθέτηση πληρωμών θα σήμαινε αδυναμία προσφυγής στις διεθνείς αγορές για μακρό χρονικό διάστημα και οριστική απομάκρυνση από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες. «Τελικά, μία αθέτηση πληρωμών δεν αντιμετωπίζει καμία από τις υπολανθάνουσες αιτίες του προβλήματος. Επομένως, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σύντομα θα εκτοξευόταν και πάλι.»

Η μελέτη της Eurobank αναδεικνύει ότι υπάρχουν και σημαντικά θετικά στοιχεία τα οποία οι διεθνείς αγορές και αναλυτές, ως τώρα, υποτιμούν. Η μελέτη καταλήγει στο βασικό της σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί νωρίτερα (το 2012) και σε χαμηλότερο επίπεδο (137,8% του ΑΕΠ) έναντι των προβλέψεων ΕΕ/ΔΝΤ, και κατόπιν να ακολουθήσει πτωτική πορεία, αγγίζοντας το 90% του ΑΕΠ το 2020, έναντι πρόβλεψης 119% του ΑΕΠ από ΕΕ/ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο – αλλά απόλυτα εφικτό σύμφωνα με τους αναλυτές – σενάριο, υποθέτοντας ρυθμούς ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερους για όλη την περίοδο από το βασικό σενάριο και 0,25 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο πληθωρισμό ανά έτος, το χρέος φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο του 133,7 % του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια ακολουθεί πτωτική πορεία αγγίζοντας το 71% του ΑΕΠ το 2020.

«Τέτοια βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης είναι απόλυτα εφικτή υπό προϋποθέσεις και αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό ζητούμενο σήμερα στις πολιτικές προτεραιότητες, δηλαδή το πώς η χώρα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αποτελεί και την απάντηση στην κρίση», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα