Εντός του 2010 οι πρώτες Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 11:52

Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Εθνικό Συνέδριο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις που πραγματοποιεί το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο κ. Ανδρεόπουλος επισήμανε ότι η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά σε απλά είδη όπως χαρτί, αναλώσιμα και παρελκόμενα.

Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι «η ιδέα των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων να μη χρεωθεί με λάθη στο ξεκίνημά της, γιατί δεν έγιναν όλες οι διαδικασίες έτσι όπως έπρεπε γι' αυτό και δεν κυριεύεται το δημόσιο από βιασύνη για την εφαρμογή της».

Για το λόγο αυτό, τόνισε, σημασία δίνεται στην καλή προετοιμασία του νομικού πλαισίου που θα διέπει το καθεστώς.

Σύμφωνα με το γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, το 17% του μέσου όρου των δαπανών της Ε.Ε. πηγαίνει σε συμβάσεις δημοσίου και η χώρα μας είναι κοντά σε αυτό το ποσοστό, αλλά «σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα το μεγάλο ερώτημα είναι αν πιάνουν τόπο αυτές οι δαπάνες».

Προτεραιότητα του υπουργείου, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεόπουλος είναι να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις αλλά και πολλές ακόμη παραμέτρους της οικονομίας.

Στον πρώτο ηλεκτρονικό ανάστροφο πλειστηριασμό που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Στ. Κομνηνός.

Στόχος του υπουργείου, επισήμανε, είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας για εξασφάλιση της διαφάνειας και μεγαλύτερες ταχύτητες στην εκτέλεση της προμήθειας και της πληρωμής του προμηθευτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα