Ρήτρες Κομισιόν για μη ικανοποιητική δημοσιονομική προσαρμογή

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 14:01
UPD:17:30

«Θα πρέπει να επιβληθούν ρήτρες στην τρέχουσα διαδικασία μείωσης των τεράστιων ελλειμμάτων των κρατών μελών, σε περίπτωση που ο ρυθμός μείωσης του χρέους τους δεν είναι ικανοποιητικός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

«Οι κυβερνήσεις που παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ευρωζώνης για μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους θα πρέπει να πάψουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ και να κάνουν καταθέσεις στην Κομισιόν», επισημαίνει σε σημερινή της δήλωση η Κομισιόν.

Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες της ευρωζώνης να ασκήσει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχεία προκειμένου να αποτρέψει μια νέα κρίση δημόσιου χρέους, μετά την τρέχουσα κρίση που πυροδότησε η αποκάλυψη για την παραπλάνηση των ευρωπαϊκών αρχών από την Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Ολι Ρεν για την οικονομική διακυβέρνηση

Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Ολι Ρεν για την οικονομική διακυβέρνηση

«Θα μπορούσε να επιβληθεί προσωρινά όρος έντοκων καταθέσεων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο στη δημοσιονομική τους προσαρμογή», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. «Θα πρέπει να επιβληθούν ρήτρες στην τρέχουσα διαδικασία μείωσης των τεράστιων ελλειμμάτων των κρατών μελών, σε περίπτωση που ο ρυθμός μείωσης του χρέους τους δεν είναι ικανοποιητικός».

Όπως αποκάλυψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, μεταξύ των οικονομικών κυρώσεων που προτείνει η Κομισιόν για χώρες, οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα είναι το προσωρινό ή και οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τη γεωργία και την αλιεία, καθώς και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής, το οποίο στηρίζει τις φτωχές περιφέρειες της ΕΕ.

«Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως χρειάζεται η δυνατότητα μίας «πρόωρης» επιβολής κυρώσεων με προληπτικό χαρακτήρα, στα κράτη μέλη που παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη «αυτοματοποίησης» των κυρώσεων, αναφέροντας ότι «το όλο σύστημα των κυρώσεων και των κινήτρων θα πρέπει να ενεργοποιείται εγκαίρως».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, σε περίπτωση που μία χώρα δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου, θα υπάρχουν δύο στάδια κυρώσεων. Σε πρώτη φάση, το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, το οποίο θα είναι προσωρινό, μέχρι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Σε περίπτωση που η χώρα και πάλι δεν συμμορφώνεται, η Επιτροπή προτείνει το οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, η εν λόγω χώρα θα διατηρεί την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί απέναντι στους δικαιούχους.

Εκτός από την παρακολούθηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρεν, προτείνεται να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν έμμεσα το δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρέος των νοικοκυριών, στις εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη γήρανση του πληθυσμού, κ.ά.

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και η καταγραφή των αποκλίσεων ανταγωνιστικότητας, αλλά και των δημοσιονομικών ανισορροπιών της κάθε χώρας, σε ένα πίνακα επιδόσεων.

Οι επιδόσεις θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συστάσεις για τα κράτη μέλη. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα και να προλάβουμε επιζήμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ΕΕ», παρατήρησε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά δε το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης, όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν προτείνει την εφαρμογή του λεγόμενου ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται τον Απρίλιο κάθε έτους να υποβάλλονται προς έγκριση στο Συμβούλιο Ecofin οι γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους και τον Ιούλιο το Ecofin θα διατυπώνει συστάσεις.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα κράτη μέλη θα οριστικοποιούν την τελική μορφή των προϋπολογισμών τους. «Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών, απλώς φροντίζουμε οι εθνικοί προϋπολογισμοί να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο κ. Ρεν.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «έφτασε η ώρα να δημιουργηθεί μία ουσιαστική οικονομική ένωση και σε αυτό αποσκοπούν οι προτάσεις της Επιτροπής».

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η υποβολή συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων για το ζήτημα των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα